Mi történik, ha tíz különböző életkorú, habitusú, foglalkozású nő találkozik, akik mind más élethelyzetben vannak? Ez nem egy vicc eleje, és nem is egy becsapós találós kérdés, hanem a gondolat, ami valamennyiünk fejében ott motoszkált a Nők Lapja Életmódváltó program első napjának reggelén. Tíz perc után kiderült, hogy felesleges volt aggódnunk.

A szerkesztőségben egy egész napot töltöttünk együtt. A vérvételt követően közösen megreggeliztünk, bemutatkoztunk, majd Sárvári Györgyi pszichológus felolvasott egy mesét, ami segített megérteni, mekkora erőt ad, ha támogatjuk egymás. Ezután a résztvevők sorban mentek a fodrászhoz, sminkeshez, fotóshoz, dietetikushoz, és egész nap beszélgettek. Délutánra túl voltunk vallomásokon, síráson, nevetésen, és megtörtént a varázslat: közösségé kovácsolódtunk.

Tíz összeillő ember

Az életmódváltás elméletben olyan egyszerű: étkezz egészségesen, sportolj, aludj többet, és ne stresszelj. Az elmélet világos, mégis olyan nehéz elindulni az úton, mert valami hiányzik. Némethné Szűcs Terézia szerint minél idősebb valaki, annál erősebben rögzültek a rossz szokásai, és annál nehezebb újragondolni őket. Ezen sokat segíthet, ha kicsit messzebbről nézünk saját magunkra. Balogh Edit az első találkozáson meglepődve tapasztalta, hogy bármennyire más helyről, más korosztályból és más okból érkeztek is, mégis mindannyian ugyanattól a problémától szenvednek.

–A csodaszép fiatal anyuka, a mosolygós nagymama, a lelkes ápolónő, a lendületes pedagógus nem látja már szépnek, mosolygósnak, lelkesnek, lendületesnek magát, pedig én, aki csak most ismertem meg őket, annak látom őket. Ezen elgondolkodva rájöttem, az életmódváltásomat nem feltétlenül a táplálkozással, sporttal kell kezdenem, hanem egyfajta belső erősödéssel, szemléletváltással. Meg kell találnom végre önmagamban is a szépet, a jót, az érdekeset, csakúgy, mint a társaimban.

Kovácsné Tóth Hajni már a hazaúton elhatározta, hogy otthon azonnal elkezd hálanaplót vezetni, mert van miért és kikért hálásnak lennie.

–Azóta is itt van az éjjeliszekrényemen, és gyűlnek benne a sorok. Áprilisban rózsaszín felhőbuborékban éltem, amit csak fokozott, hogy be tudom kötni a derekamon a piros övemet! Ezt a fotót ki is tettem a közösségi oldalra, mire több ismerősöm írt, hogy áruljam el, mi a titkom. Mi a titkom? Nincs semmiféle varázspor, étrend-kiegészítő, fogyitabletta. Elhatározás és döntés van. Illetve a Nők Lapja Életmódváltók pozitív női köre!

A találkozó után létrehoztunk egy zárt Facebook-csoportot, ahol ki-ki megoszthatja a maga kérdését, örömét, kudarcát, és miután az ország távolabbi sarkában is élnek résztvevők, online beszélgetéseken tárgyaljuk meg, ki hogy érzi magát. Az egyik ilyen alkalommal jegyezte meg Sauerné Varga Juli, mennyire új élmény számára, hogy egy csupa nőkből álló közösség is lehet ítélkezésmentes övezet!

Első a biztonság

Hiába hangsúlyozzák a szakemberek, hogy életmódváltás előtt elengedhetetlen egy belgyógyászati vizsgálat, sokan kihagyják ezt a lépést, pedig nem mindegy, kimutatható-e valakinél cukorbetegség, magas vérnyomás, szívritmuszavar, vagy eltérés az EKG-ján. Dr. Pácz Alexandra, a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum orvosigazgatója a laborvizsgálatok és az anamnézis felvétele után terheléses EKG-vizsgálatot is végzett mindenkin.

– Az életmódváltók eredményeiből és a beszélgetések során is az derült ki, amit általában a magyar lakosságnál látunk: nagyon keveset mozognak. Régen az emberek kigyalogoltak néhány kilométert a mezőre, ott kapáltak, hazagyalogoltak, majd este megették a szalonnát. A baj az, ha valaki nyugodtan megeszi a hamburgert, miután egész nap a számítógép előtt ült, és összesen egy félórácskát sétált napközben. Több résztvevőnél még a napi fél óra sem jött össze. Sokuknak van vérnyomásproblémája, akadt, akinek gyógyszeres kezelés szükséges, illetve olyan, akinek huszonnégy órás monitor felhelyezése ajánlott.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .