Ugyan fiatalító diéta nem létezik, de az étrend komoly szerepet játszik abban, miként idősödünk, a sokadik iksz után mennyire tudunk aktív életet élni. Mi kerüljön a tányérra annak érdekében, hogy a lehető legtovább fittek maradjunk?

Az idő múlása testünkön, szervezetünkön mindenképp nyomot hagy, ezt kivédeni aligha tudjuk, viszont a folyamat tempójára, mértékére mi is hatással lehetünk. És nemcsak általában az egészséges életmóddal, testmozgással, különböző kezelésekkel, hanem azzal is, ha táplálkozásunkra ebből a szempontból is figyelünk.

– Az egészséges idősödést elősegítő étrendek elsődleges célja az, hogy lassítsák azokat az élettani folyamatokat, illetve tompítsák azokat a külső hatásokat, amelyek miatt öregszünk. Fontos például, hogy a táplálékkal hozzájussunk a szabad gyökök ellen védő antioxidánsokhoz. Ebből a szempontból a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása különösen hasznos, hiszen azok tele vannak antioxidánsokkal. Általánosságban a legjobb az, ha mindig friss, szezonális, nyers és helyben termesztett ételek kerülnek a tányérra – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

Biztos befutók

A bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás mellett meghálálja magát az is, ha egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat fogyasztunk (előbbiek például az olívaolajban vannak, utóbbiak egyebek mellett a lenmag-, a tökmag- és a dióolajban). Emellett hasznos az is, ha hetente legalább egyszer, de inkább kétszer halat is eszünk. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, amelyek – mivel ezek is többszörösen telítetlen zsírsavak – szintén segítik a fittség megőrzését.

Az olajos magvak önmagukban is ellenségei az öregedésnek, mert antioxidáns hatású E-vitamint, rostokat és sok egyéb hasznos anyagot tartalmaznak, így akár magukban is rágcsálhatjuk őket. Azzal persze számoljunk, hogy ezekkel szervezetünk rengeteg kalóriához is jut, így a mértékre figyelni kell. Ugyanez a helyzet az étcsokoládéval, amelynek összetevői lassítják az öregedést, de sokat ebből sem szabad enni. A benne lévő hatóanyagok miatt a zöld tea rendszeres kortyolgatása is tompítja az idő múlásának nyomait, ráadásul – ha nem cukorral vagy mézzel isszuk – a kilók számát sem emeli. Segíti a fiatalság megőrzését a C-vitamin is, a nyomelemek közül pedig a cink és a szelén.

Megelőzni a gyulladást

Mivel az öregedési folyamatokat a káros mértékű gyulladások gyorsítják, azok ellen mindenképpen fel kell lépni. Fontos lenne kerülnünk például a hidrogénezett növényi olajként is emlegetett transzzsírokat, amelyek – egyéb káros hatásaik mellett – gyulladást is okoznak a szervezetben. Ezeket az élelmiszeripar már sok éve csak egészen minimális mennyiségben használhatja (korábban azért alkalmazták őket, mert amúgy egyszerűsítik a gyártást), de ha az ételeket nem megfelelően készítjük, akkor ilyenek egészséges alapanyagokból is keletkezhetnek.

Az extra szűz olívaolaj például nem bírja a hőt, így nem szabad hevíteni, mert annak hatására transzzsírsavak is képződnek benne. Ez már azt megelőzően megtörténik, hogy az olaj füstölni vagy feketedni kezdene, emiatt fontos, hogy sütéshez kifejezetten ahhoz készült olívaolajat (ezt külön jelzik a csomagoláson), klasszikus napraforgó- vagy repceolajat használjunk. Az extra szűz változatot jobb meghagyni a salátákhoz, mártásokhoz.

Mi a baj a cukorral?

Meglepőnek tűnhet, de az öregedés milyenségére a cukorfogyasztásnak is közvetlen hatása van. Ennek oka, hogy a vérben lévő felesleg fehérjékhez kötődik, a károsodott fehérjék pedig helytelenül kezdenek el működni.

– Ezt a folyamatot nevezik glikolizációnak, ami alattomosan károsítja szerveinket, sejtjeinket. Következményeként nemcsak a klasszikus betegségek – például a szív- és érrendszeri problémák – rizikója nő, hanem romlik a látásunk, jobban ráncosodik a bőrünk is. Persze a fittség megőrzése érdekében nemcsak a hozzáadott cukor mennyiségét kell minimalizálni, hanem jó arra is figyelni, hogy elsősorban alacsony és közepes glikémiás indexű élelmiszereket fogyasszunk – mondja Antal Emese.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .