Az érzelmi bántalmazás amolyan szürke zóna: a külvilág számára nehezebben tetten érhető, és sokszor maga az érintett is csak sokára ismeri fel vagy nevezi nevén. Horváth Éva pszichológus közreműködésével feltérképeztük az érzelmi bántalmazás jellegzetességeit és törvényszerű előrehaladásának stációit. Miért olyan nehéz tisztán látni?

Azért, mert az érzelmileg bántalmazó kapcsolat gyakran a lángoló, szenvedélyes szerelem mítoszába van csomagolva. Sokak fejében az a kép él, hogy az igazi szerelem viharos, hullámzó, a gyűlöletet és az imádatot is magában foglalja. A nagyon erős érzelmi amplitúdó pedig bizonyos szempontból sokkal erősebb kötődést tud kialakítani, mint egy kiegyensúlyozottabb kapcsolat. A viharban a partnerek jobban egymásba kapaszkodnak. „Csak együtt működhet.ˮ „Nekem csak te kellesz, neked miért van szükséged másokra is?ˮ „Minden percben veled akarok lenni, annyira féltelek, mindig tudnom kell, hogy biztonságban vagy.”

Azért, mert a bántalmazó manipulál. A külvilág szemében gyakran elbűvölő és határozott bántalmazó könnyen elhiteti, hogy párja a hibás a konfliktusokért, sőt, a bántásokat is ő provokálja ki. Kritizálja partnere külsejét, aláássa önbecsülését, úgy állítja be, mint aki alkalmatlan egy sor feladat elvégzésére, míg az áldozat maga is elhiszi, hogy egymaga életképtelen lenne. „Még szoptatni sem tudod rendesen azt a gyereket?ˮ „Na, add csak ide a kocsikulcsot, jobb, ha ezentúl nálam lesz, még elhagyod a végén!ˮ „Komolyan azt hiszed, hogy ilyen lapos fenékkel tetszenél valakinek?”

Azért, mert a szavak/tettek egy részének elsőre pozitív színezete van. A megkérdezésünk nélkül megszervez egy nyaralást. Vesz egy nagyobb házat. Meglep bennünket egy méregdrága ruhával. (A pénzügyi bántalmazás egy létező dolog.)  Az esküvőn nagy plénum előtt közli, hogy „drágám, holnaptól nem kell dolgoznod!”. Furcsa, mert akár örülhetnénk is – miért nem örülünk? Az áldozat érzi kényelmetlenül magát, és ha ez a kényelmetlenségérzés ismétlődik, az legyen gyanús jel. Persze mindenkivel megtörténhet, hogy nem jól saccolja meg párja ízlését, és mellétrafál a meglepetéssel, de kérdés, hogy ha a megajándékozott finoman jelzi, hogy az ajándék félrement, a reakció belátás-e, vagy sértődés.

Azért, mert a kapcsolatban jó dolgok is vannak. Az esetek nagy részében nem arról van szó, hogy a bántalmazói kapcsolat szünet nélkül pokol, hanem egyrészt sok öröm is van benne, másrészt hosszú, békés szakaszok is eltelhetnek, míg bekövetkezik egy újabb bántás.

Azért, mert a bántalmazás fokozatosan súlyosbodik. A bántások jellemzően eleinte apróbbak, aztán egyre nagyobbak. Az elején még viszonylag könnyű túllendülni rajtuk, aztán az okoz dilemmát, hogy ha az előzőt lenyeltem, ez pedig csak egy picit rosszabb annál, akkor mire fel mondjam, hogy ez már nem fér bele. A bántalmazói kapcsolatok klasszikus ívét tekintve előbb-utóbb történik egy erőszakkitörés, ami nem feltétlenül fizikai erőszak, lehet egy durvább beszólás is: valami, ami kiugrik a megszokott mintából, és az áldozatnak kigyullad a fejében a piros lámpa.

Olyankor szokott megjelenni a szakítási szándék, amire azonban a bántalmazó általában ígérgetéssel reagál. Ha fennmarad a kapcsolat, akár évek is eltelhetnek egy-egy erőszakkitörés között, ezalatt az áldozat önbecsülése tovább romlik, élete már ezer szálon összefonódik a partneréével, a kiszakadás pedig egyre nehezebbnek tűnik.

Lehetséges stációk

  • leszólás
  • kritizálás
  • semmibe vevés
  • üvöltés
  • gaslighting, gázlángolás (destabilizálni az áldozatot – a kifejezés a Gázláng című 1944-es filmből eredeztethető.)
  • elszigetelés
  • megalázás
  • személyiségzavarral való „megvádolás”
  • súlyos pszichés zavarok
  • öngyilkosságba hajszolás

Hova fordulhatunk, ha bántalmaznak?

Ha bajban vagyunk (vagy valakiről ezt gyanítjuk) az alábbi elérhetőségek egyikéhez fordulhatunk.

Rendőrség: 112
Helyi Család- és Gyermekjóléti Központ: Ha van családsegítőnk, őt keressük!
Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06-80-20-55-20, okit.hu, e-mailben pedig okit@csalad.hu címen
Gyermekvédő hívószám: 06-80-21-20-21 (Bejelentés gyermek vagy felnőtt veszélyeztetettségére. Azonnal továbbítják az illetékes hatóság, ill. a rendőrség felé.)
Áldozatsegítő Vonal (jogi, pszichológiai, szociális segítség, kárenyhítés bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóiknak): 06-80-225-225 www.igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/
NANE (segélyvonal nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek): 06-80-505-101, www.nane.hu
Ökumenikus Segélyszervezet (információnyújtás, jogi és pszichológiai tanácsadás): www.segelyszervezet.hu
Kék Vonal: bántalmazott gyerekeknek, fiataloknak: 116-111, bántalmazott gyerekek ügyében felnőtteknek: 116-000 (előhívó szám nélkül) www.kek-vonal.hu

Fotó: Bielik István