Az érzelmi bántalmazás amolyan szürke zóna: a külvilág számára nehezebben tetten érhető, és sokszor maga az érintett is csak sokára ismeri fel vagy nevezi nevén. Horváth Éva pszichológus közreműködésével feltérképeztük az érzelmi bántalmazás jellegzetességeit és törvényszerű előrehaladásának stációit. Miért olyan nehéz tisztán látni?

Azért, mert az érzelmileg bántalmazó kapcsolat gyakran a lángoló, szenvedélyes szerelem mítoszába van csomagolva. Sokak fejében az a kép él, hogy az igazi szerelem viharos, hullámzó, a gyűlöletet és az imádatot is magában foglalja. A nagyon erős érzelmi amplitúdó pedig bizonyos szempontból sokkal erősebb kötődést tud kialakítani, mint egy kiegyensúlyozottabb kapcsolat. A viharban a partnerek jobban egymásba kapaszkodnak. „Csak együtt működhet.ˮ „Nekem csak te kellesz, neked miért van szükséged másokra is?ˮ „Minden percben veled akarok lenni, annyira féltelek, mindig tudnom kell, hogy biztonságban vagy.”

Azért, mert a bántalmazó manipulál. A külvilág szemében gyakran elbűvölő és határozott bántalmazó könnyen elhiteti, hogy párja a hibás a konfliktusokért, sőt, a bántásokat is ő provokálja ki. Kritizálja partnere külsejét, aláássa önbecsülését, úgy állítja be, mint aki alkalmatlan egy sor feladat elvégzésére, míg az áldozat maga is elhiszi, hogy egymaga életképtelen lenne. „Még szoptatni sem tudod rendesen azt a gyereket?ˮ „Na, add csak ide a kocsikulcsot, jobb, ha ezentúl nálam lesz, még elhagyod a végén!ˮ „Komolyan azt hiszed, hogy ilyen lapos fenékkel tetszenél valakinek?”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .