Pénzügyi döntéseink mindannyiunk életét alapvetően határozzák meg, azoknak a mindennapjait pedig, akik bántalmazó kapcsolatból menekülnének, gyakorlatilag ellehetetlenítik a közös pénzügyek. Ezeket felgöngyölíteni, rendbe tenni legalább olyan lehetetlennek tűnik, mint kilépni a kapcsolatból.

Egy kapcsolat végén szétválasztani az anyagi köteléket akkor is nehéz, ha a felek közt nem volt hatalmi egyenlőtlenség, hiszen a hitelek és családtámogatások, melyek egykor lehetőségeket teremtettek a közös élet megalapozására, a párkapcsolat megromlása után is összekötik a pár tagjait. Ha pedig menekülni kell, nemcsak leküzdhetetlen akadálynak tűnnek, de fegyverként is működnek egy bántalmazó kezében. Bár a kapcsolati és családon belüli erőszakról, fizikai, mentális és szexuális bántalmazásról szerencsére egyre nyíltabban merünk beszélni, és egyre hatékonyabb lehet az ellenük való fellépés is, az ezekkel többnyire összefonódó pénzügyi/gazdasági erőszakról ma még kevesebb szó esik. 

Nemrégiben az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreggelijén jártunk, ahol nemcsak a pénzügyi bántalmazásról tudunk meg fontos információkat, de megismertük a szervezet az AVON Magyarország támogatásával indított kampányát is. A szervezet új programja keretén belül most ingyenes online tanácsadással és pénzügyi tudatosságot segítő kiadvánnyal is támogatja azokat, akik bántalmazó kapcsolatukból lépnének ki. 

Pénzügyi bántalmazás

A pénzügyi vagy gazdasági erőszak olyan manipulációs taktika, amelyet a bántalmazók arra használnak, hogy hatalmat és ellenőrzést gyakoroljanak partnerük felett. Ennek formái lehetnek kifejezetten árnyaltak, de nyíltak is, céljuk pedig minden esetben a pénzügyi döntésekhez szükséges információk elrejtése, az áldozat vagyonhoz való hozzáférésének korlátozása, vagy a családi pénzügyekhez való hozzáférés csökkentése. Egyes esetekben a pénzügyi visszaélés a kapcsolat egész ideje alatt jól látható, máskor viszont csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor az áldozat megpróbál kilépni a kapcsolatból, mert akkor szembesül kilátástalan helyzetével.  Azzal, hogy nem fér hozzá a közös pénzhez vagy saját keresetéhez, esetleg csak akkor derül fény a bántalmazó által alkalmazott, de a pár mindkét tagja számára következményekkel járó pénzügyi manőverekre (a bántalmazott nevére felvett gyorskölcsön, közös vállalkozás eladósítása, stb.) is. 

Van, hogy már másért is felel a bántalmazott. (Kép: Getty Images)

Kutatások szerint a családon belüli erőszak esetek 99%-ában előfordul pénzügyi visszaélés is. Az áldozatok körében végzett felmérések pedig azt tükrözik, hogy a bántalmazó kapcsolatban való bennragadás, vagy a bántalmazóhoz való visszatérés egyik legfőbb oka épp az anyagiakkal kapcsolatos aggodalom: a félelem, hogy a bántalmazott nem fogja tudni magát és/vagy gyerekeit eltartani.

A pénzügyi visszaélés formái

A bántalmazás és manipuláció más formáihoz hasonlóan a pénzügyi visszaélés is lépésről lépésre épül ki, az áldozat eleinte többnyire bízik partnerében, és készségesen átadja a pénz és a pénzügyek feletti ellenőrzést. Ez a forgatókönyv általában ahhoz vezet, hogy a bántalmazó egyre kevesebb „zsebpénzt” ad az áldozatnak, és mire az áldozat úgy dönt, hogy vissza akarja venni az irányítást a pénzügyei felett, azt már nem tudja megtenni. Más esetekben a pénzügyi visszaélés sokkal nyíltabb lehet.

Sokszor előfordul, hogy a bántalmazók erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetéssel és megfélemlítéssel próbálják megakadályozni, hogy az áldozatuk dolgozzon, bármilyen módon saját jövedelemre tegyen szert vagy hozzáférjen a családi pénzeszközökhöz.

„A gazdasági erőszaknak nagyon sok formája van, de vannak tipikus forgatókönyvek. Nagyon gyakori például, hogy az anyagi kiszolgáltatottság a gyermekvállaláshoz kapcsolódóan mélyül el – mondja Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója. Sokszor megesik, hogy egy családon belül az egyik fél otthon van a gyerekkel, kevesebb a jövedelme, a másik fél pedig ezt tudatosan elkezdi manipulálásra használni. Nem ad pénzt, illetve csak bizonyos feltételek mellett ad pénzt. Gyanús minden olyan eset is, amikor a pénzügyekkel kapcsolatos egyszerű döntések (egy-egy apróság vásárlása saját részre) elkezdenek félelemmel párosulni, mert a bántalmazott félre nézve komoly, negatív következményekkel járhatnak.”

A szakember szerint nagyon gyakori az is, hogy ha a kisgyerekes időszak viszonylagos békében telik is, amikor az addig otthon lévő szülő visszamenne dolgozni, a bántalmazó ezt megpróbálja ellehetetleníteni. A partner esetleg csak kedvesen biztat az otthonmaradásra, máskor tiltás, fenyegetés az eszköz. Sokszor előfordul, hogy ha a bántalmazott vissza is tud menni dolgozni, a bántalmazó minden egyes alkalmat megragad arra, hogy azt érzékeltesse, a dolgozó (nő) munkája miatt nem képes az otthoni és a gyerekek körüli feladatok ellátására (nincs rend otthon, azért beteg a gyerek, mert nem gondoskodott róla megfelelően) vagy akár olyan helyzeteket teremt, amikben rákényszerül a bántalmazott fél, hogy adja fel munkahelyet: a bántalmazó megjelenik ott, telefonon hívogatja, kellemetlen helyzetbe hozza annak érdekében, hogy otthon tartsa.

Fontos megjegyezni, hogy bár a pénzügyi erőszak áldozatai döntő többségben nők, a jelenség nem nemspecifikus, hanem a hatalmi egyenlőtlenséghez kötődik,

és a Segélyszervezet munkatársai több olyan esettel is találkoztak már, ahol férfi vált kapcsolaton belüli, akár pénzügyi erőszak áldozatává.

A pénzügyi erőszak felismerése

„Munkánk során azt látjuk hogy az érintettek sokszor nem ismerik fel, hogy az anyagi ügyekre is kiterjed a bántalmazás, mert sok más mellett ez talán kevésbé fáj, nem tűnik olyan jelentősnek, vagy a kapcsolatban már normalizálódott. De amikor elkezdünk velük beszélgetni, akár a fizikai vagy épp szexuális erőszak kapcsán, akkor rendre kiderül, hogy a bántalmazott nem vállalhat munkát, csak ellenőrzött keretek között dolgozhat, nem ő rendelkezik a bankszámlája, pénze fölött, szükségleteire kérnie kell. Amikor pedig a bántalmazott ki szeretne lépni a kapcsolatból, kiderül, hogy az addig kevésbé jelentősnek tűnő bántalmazási forma a továbblépés egyik legfőbb kerékkötője. ”

internetes csalások

Egy, aki mindent visz. (Fotó: Getty Images)

A pénzügyi visszaélés rövid és hosszú távú hatásai ugyanis pusztítóak lehetnek. Megfelelő anyagi forrás, pénzügyi tudatosság és lehetőségeik ismerete nélkül az áldozatok nem tudnak biztonságos és megfizethető lakáshoz jutni, illetve nem rendelkeznek a saját maguk vagy gyermekeik ellátásához szükséges pénzeszközökkel. A hajléktalanságtól, éhezéstől való reális félelem (melyre a bántalmazó is ráerősít) miatt nem csoda, hogy a túlélők gyakran visszatérnek a bántalmazó partnerhez. Azok számára, akiknek sikerül elmenekülniük a bántalmazás elől, ezután is nagyon nehéz és lassú folyamat az anyagi biztonság felépítése.

A bántalmazottak sokszor azzal szembesülnek, hogy nem hitelképesek, és akár jogi akadályok is nehezíti érvényesülésüket.

Sokan csak ekkor szembesülnek azzal, hogy milyen óriási hátrányt halmoztak fel a bántalmazó kapcsolat évei alatt.

Van segítség

Az Ökumenikus Segélyszerevezet most online anonim tanácsadással, és egy ingyenes kiadvánnyal segít az érintetteknek. Az Ökumenikus Segélyszervezet tevekénységének hosszú évek óta kiemelten fontos területe a párkapcsolati erőszak elleni küzdelem, a bántalmazás érintettjeinek megsegítése. A segélyszervezet több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az áldozatok segítése terén, és mára az egyik legnagyobb olyan hazai szervezetté vált amely a megelőzéstől az azonnali kríziskezelésen át a reintegrációs szolgáltatásokig nyújt ellátásokat, és működtet sokak számára életmentő programokat országszerte. 

A segélyszervezet új szolgáltatásaként most ingyenes online anonim pénzügyi tanácsadással segíti az érintetteket. Az általuk feltett kérdések megválaszolásában pénzügyi szakértő segíti az áldozatokat, emellett pedig elkészült egy átfogó kiadvány is, melyben fontos információk találhatók a legkülönbözőbb pénzügyi témákban a közös bankszámla megszüntetésétől a hitelfelvételi tudatosságon át egészen addig, hogy mit tehetünk kölcsöneinkkel válás esetén. A frissen elkészült a Pénzügyi kisokos azoknak nyújt segítséget, akiknek anyagi helyzete akadályokat gördít a bántalmazó kapcsolatból való kilépés elé, mert nem látják át, milyen lehetőségeik vannak, merre tudnak egyáltalán elindulni. A könnyen érhető szövegezésű kiadvány az általános pénzügyi ismeretek részletezése mellett kiemelt hangsúlyt helyez a bántalmazó kapcsolatok anyagi ügyeinek tárgyalására, úgymint például a családi adókedvezmény, a CSOK vagy épp a babaváró hitel.

Az online pénzügyi tanácsadás a www.aszeretetnemart.hu oldalon érhető el, ahol emellett számos, a bántalmazók menekülését segítő információ is megtalálható. A kiadványt a Szervezet képviselői nemcsak a bántalmazás áldozatainak, de a krízisellátó intézmények szakembereinek is szánják, mert az abban foglaltak a szociális területen dolgozó szakemberek számára is releváns információkat tartalmaznak. A kiadványból készült kivonatok itt érhetők el. A szemléletformáló kampány alapvető üzenete, hogy van kitől segítséget kérni! 

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

Kiemelt kép: Getty Images