legvonzóbb tulajdonság

Gondoltad volna? Ez a készség a legvonzóbb tulajdonság

Az elkötelezettségre vágyó emberek leginkább ezt a pozitív tulajdonságot keresik leendő partnerükben.

Ahány pár, annyiféle randevú, de egy biztos, mindkét fél a legjobbat igyekszik kihozni magából, és egyúttal a legjobb benyomást kelteni az első találkozáskor. Ilyenkor főként a külsőségekre próbálunk nagyobb hangsúlyt fektetni, az öltözködésünkre, az illatunkra (például kiderült, hogy a nők már szaguk alapján azonosítják a szingli férfiakat), a sminkünkre, de olyan velünk született tulajdonságok is mérvadóak lehetnek, mint a szemszínünk – ebben a cikkben például arról írtunk, melyik árnyalat ébreszt bennünk vonzódást a leggyakrabban. A

pénzügyi-párkapcsolati szakértő azonban rácáfol erre a sztereotípiára, és a kapcsolatok terén is hangsúlyosabb belső tulajdonságok közül egy egészen szokatlan sajátosságot jelöl meg legszexibb jellemvonásként.

Íme a készség, mely minden másnál vonzóbb

Ez pedig nem más, mint a pénzügyi tudatosság, mely első olvasatra nem is állhatna messzebb egy romantikus gyertyafényes vacsora témájától, pedig Amanda Clayman pénzügyi terapeuta szerint az anyagi felelősségvállalás és az intimitás kéz a kézben járnak. Clayman több mint 16 éve dolgozik a szakmájában, mely hosszú idő során tapasztalatai mind azt mutatták, kulcsfontosságú, hogy a partnerek idejekorán elkezdjenek kommunikálni az anyagiakról, mely beszélgetések soha nem csak a pénzről szólnak.

„Valójában már az első randevúnál navigálunk a pénzügyekben, amikor eldöntjük, megosztjuk-e a számlát” – mondja a terapeuta, aki szerint ez a fajta kommunikáció sokkal természetesebb módon jön elő, ha hagyjuk a maga medrében folyni ahelyett, hogy úgy gondolunk rá, mint egy konkrét eszmecserére a pénzről. Mivel az anyagiakra vonatkozó kérdések mindig valami többet árulnak el az életünkről – mire költünk, hogyan takarékoskodunk, hogyan kezeljük bevételeinket –, érdemes lassan közelíteni a témához olyan udvarias kérdésekkel, mint például „Mennyire érzed jól magad, ha nyíltan kell beszélned a pénzről?”

legvonzóbb tulajdonság

Fotó: Canva

A hosszú párkapcsolat alapja

A pénzügyi felelősség bár eltér az olyan megszokott szempontoktól, mint például a családtervezés, a karriercélok vagy a közös érdeklődési körök, ez is ugyanolyan alapvető érték, mely egyénenként meghatároz bennünket. Ebből kifolyólag segít megtalálni azt a társat is, akivel hosszú távra tervezhetünk, méghozzá sikeresen, hiszen azt ösztönösen tudjuk, milyen pénzügyi magatartás befolyásolhatja negatívan kapcsolatunkat.

Természetesen mindenki más társadalmi és gazdasági háttérrel rendelkezik, de Amanda Clayman szerint a pénzkezeléssel kapcsolatos hiedelmeink főként gyermekkorunkra vezethetők vissza,

amikor az első következtetéseket szűrtük le a jobb esetben helyes költekezésről és megtakarításról. Felnőttként azonban ezt már több külső tényező is befolyásolja, melyek miatt arra kényszerülünk, hogy eldöntsük, mit érdemes megvenni, illetve mi számít túlságosan nagy falatnak. És épp az ilyen típusú kérdésekre adott válaszok árulkodnak igazán személyiségünkről. 

Ez az öt szükséges elem kell a pénzügyi intimitáshoz

 

Szerencsére van, ami sorvezetőt nyújtson, ha már a kapcsolat elején elakadtunk a malacpersely feletti tervezgetésben. A terapeuta szerint az alábbi öt tartópillérnek kell meglennie a harmonikus pénzügyi intimitáshoz: egyenlőségnek, tehát mindenki egyformán beleszólhasson a döntésekbe; átláthatóságnak, vagyis a pénzügyekkel kapcsolatos információkról nyíltan kell kommunikálnunk; fenntarthatóságnak, mely szerint a közösen kidolgozott pénzügyi tervhez hosszú távon is ragaszkodnunk kell; továbbá rugalmasságnak, hiszen az élet folyton változások elé állít bennünket, melyekhez a pénztárcánknak sem árt alkalmazkodnia. Az egészséges partnerség megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy nyíltan és őszintén beszéljünk költési szokásainkról, mert végső soron ez egy partnerség lényege. „A sebezhetőség nagyon fontos része az intimitásnak. És valóban, mi lehet romantikusabb, mint a közös jövő megtervezése?”

Ha a legfontosabb belső érték után arra is kíváncsi vagy, mi az a 3 dolog, melyről az emberek azonnal megítélnek az első találkozáskor, akkor kattints az alábbi cikkre.

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu