2 fizetés, 0 gyerek – mi az a DINK életstílus?

Egyre többen döntenek úgy, hogy nem vállalnak gyereket a kihívásokkal teli gazdasági helyzetben.

A népesség szerkezetét vizsgáló Population Reference Bureau nonprofit szervezet adatai szerint a gyermekvállalás mellett döntő párok aránya az 1960-as évek óta több mint a felére csökkent az Egyesült Államokban, hazánkban pedig 2022 júniusához képest 11%-kal volt kevesebb a születések száma, ami 921 újszülöttel kevesebbet jelent, mint egy évvel korábban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal oldalán

Emellett a YouGov 2020-as felmérése szerint minden nyolcadik 18 és 24 év közötti fiatal vallja, hogy valószínűleg nem vállal gyereket, a 18 és 55 év közötti gyermektelen nők több mint harmada pedig szintén hasonló véleményen van (18%-uk mondta azt, hogy nem akar gyereket, de hajlandó lenne meggondolni magát).

Kevésbé tűnik vonzónak a nagycsaládos jövőkép

Hogy a hazai számokból mennyi minősül személyes döntésnek, és mennyi jelölheti a nem szándékos gyermektelenséget, azt nem lehet tudni. Mindenesetre elgondolkodtató, miért válik világszerte egyre népszerűbbé a DINK életmód (dual income, no kids – vagyis kettős jövedelem gyerekek nélkül), amit olyan családok esetében használnak, ahol a párkapcsolatban élő, aktívan dolgozó felek tudatosan, közösen teszik le voksukat a gyermektelen életmód mellett. Az életstílus természetesen már a közösségi médiában is testet öltött, ahol DINKWAD életmódként (kettős jövedelem gyerekek nélkül, kutyával) vagy DINKWAC-ként (kettős jövedelem gyerekek nélkül, macskával) terjedt tovább.

A kutatók szerint a jelenséget több aktuális tényező is befolyásolja:

többek között a házasságkötés időpontjának kitolódása, az életkor, a gazdasági- és szociális helyzet, a karrier és az életcélok, illetve a klímaszorongás, valamint a túlnépesedéstől, háborúktól való félelem. 

A tudatos gyermektelenséget vállaló párok rengeteg bántást kapnak a közösségi médiában (is), a közvélemény főként pedig a nőket hajlamos támadni, akiket éretlennek, boldogtalannak, problémásnak, önzőnek és karrieristának bélyegeznek, és akik minden bizonnyal utálhatják a gyerekeket, ha életcéljaik között nem szerepel az anyaság. „Sok szerencsét ahhoz, hogy 60-70 évesen egyedül halj meg, gyerekek vagy unokák nélkül, akik gondoskodnának rólad” – írta az egyik kommentelő TikTok-on. „Az emberek tényleg azért csinálnak gyereket, hogy valaki vigyázzon rájuk, amikor megöregszenek? Akkor vajon ki az igazán önző?” – vélekedett egy másik felhasználó. Az ítélkezés hazánkban pedig még ennél is nagyobb méreteket ölt: 

„… Nálunk nagyon elterjedt az az elképzelés, hogy akkor lehet boldog valaki, ha gyermeke születik. Különös, hogy sok olyan ember is ezt hangoztatja, akinek nem született gyermeke. Más nyugat-európai társadalmakhoz képest nálunk és a posztszocialista régióban magasabb az egyetértők aránya. … A gyermekteleneknek nagyon kis hányada az, aki tudatosan nem vállal gyereket. Persze érdemes lenne szétszálazni, hogy tényleg ennyire kevesen tudatosan gyermektelenek, vagy esetleg ennyire kevesen merik fölvállalni a döntésüket” – mondja Szalma Ivett családszociológus, az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének munkatársa Tanács Eszter Nők gyermek nélkül című könyvében.  

A párok többsége mégsem bánja meg, hogy így döntött

A közvélemény hajlamos elfelejteni, hogy a DINK életmódot követők ugyanolyan sokféle háttérrel és élettapasztalattal rendelkeznek, mint a gyermekesek, és egyik döntés sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mint minden családi struktúra, a DINK is változatos: többféle tényezőből tevődik össze, és különböző okok húzódhatnak meg a háttérben.

Fotó: Getty Images

Jay Zigmont író, a Childfree Wealth alapítója – aki feleségével szintén a tudatos gyermektelenség mellett horgonyzott le – tapasztalatai szerint azok, akik önszántukból választják a DINK életmódot, három fő okból teszik ezt, és aligha bánják meg: egyrészt soha nem akartak gyereket, másrészt pénzügyi jólétre összpontosítanak, és szabadságra vágynak. „Míg egyesek a családot úgy definiálják, hogy gyerekeik vannak, a gyerekmentes emberek is éppúgy családot alkotnak.

Lehet, hogy másképp néz ki, mint ahogyan azt megszokhattuk, de ettől függetlenül ugyanúgy család”

– mondta Zigmont a Popsugar kérdésére.  

De természetesen a DINK életmód sem való mindenkinek. Zigmont szerint a legtöbben önszántukból választják a gyerekmentes életmódot – mert egyszerűen másra vágynak –, míg mások esetében nem biztos, hogy szabad döntésen alapult – részben ezért is lenne fontos leszámolni az előítéletekkel. Egyrészt hagy dönthessen szabadon mindenki, hogy milyen életet szeretne magának, másrészt sosem tudhatjuk, milyen okok húzódhatnak a párok gyermektelensége mögött. Sok esetben ugyanis hiába szeretne valaki szülővé válni, ha valamilyen betegség például lehetetlenné teszi azt, illetve későn találkozott azzal az emberrel, aki mellett szívesen vállalt volna gyermeket. 

Kiemelt kép: Getty Images