A kiskerteket egyre gyakrabban lepik el olyan mezőgazdasági kártevők, amelyek nálunk eredetileg nem honosak, de más kontinensekről behurcoltuk őket. Mit kezdjünk az ázsiai márványos poloskával, a zöld vándorpoloskával, kabócákkal és hasonló jövevényekkel?

A kiskertek kedvelt növénye a paradicsom, amelynek palántáit akkor is beszerezhetjük, ha amúgy nem vagyunk megszállott kertészek. Viszont míg régebben elég volt az öntözésükre figyelni, addig az utóbbi időben olyan kártevőik is felbukkantak, amelyek komoly fejtörést okoztak a hobbikertészeknek, sőt nem egy esetben a hivatásosoknak is. Ilyen jövevényfaj az ázsiai márványos poloska, ami nálunk is remekül áttelel szabadföldön. Mivel Magyarországon nincsenek természetes ellenségei, elszaporodását gyakorlatilag semmi nem korlátozza, tudjuk meg dr. Pénzes Béla növényvédelmi szakmérnöktől, egyetemi tanártól. Ha nem akarunk búcsút inteni paradicsomjaink termésének, muszáj ellene védekeznünk.

Permetszer & morzsaporszívó

A poloska elleni védekezés azért nehéz, mert ha vegyszeresen tesszük, le kell mondanunk a házikerti termesztés legfőbb előnyéről, a vegyszermentességről, hiszen nem azért neveljük a paradicsomot, hogy ismételten permetezzük. Pedig, ha a nyár folyamán – különösen júliustól – biztonságban akarjuk tudni a paradicsomtermést, akkor a poloskák betelepedésétől függően többszöri növényvédő szeres permetezésre van szükség. Ismételni azért kell, mert hiába pusztítjuk el a növényeken tartózkodó poloskákat és lárváikat, a környezetből folyamatosan érkezik az utánpótlás. A permetezést az érett bogyók betakarítása után célszerű elvégezni, és az új termést csak az élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelte után szabad leszedni. Szerencsére a gazdaboltokban kaphatóak rövid (háromnapos) várakozási idejű rovarölő szerek is. Pénzes Béla kiemeli, ezekkel a kártevőkkel a profi kertészek is küzdenek, pedig nekik szélesebb az eszköztáruk. Házikertben a védekezést igazából csak az segítheti, ha a paradicsomra minden nap rápillantunk egy morzsaporszívó kíséretében, és ha poloskát látunk, beszippantjuk. Fontos rendszeresen megnézni a levélfonákokat is, ha pedig azt látjuk, hogy poloskapeték vannak rajta, azokat is semmisítsük meg.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .