A tavasz biztos jeleként megszaporodtak az allergiás panaszok. Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek az emberek többségénél ártalmatlannak bizonyulnak. Elvileg bármi kiválthatja ezt a túlérzékenységre utaló immunválaszt.

Tünetek

Amennyiben az allergiát kiváltó anyag (allergén) a levegőben található, a tünetek az orrban (szénanátha), a tüdőben (köhögés, asztma) és a szemen (könnyezés, viszketés) jelentkeznek. Ha ételben vagy italban fordul elő, az érintett szervek a száj, a garat, a gyomor, a bélrendszer. A bőrön keletkezhet elváltozás, például csalánkiütés, gyulladás, ha valamilyen kémiai anyag, kozmetikum, tisztítószer, tetoválás, ékszer okozza a panaszt.

Az allergiát előidézheti valamilyen szezonálisan megjelenő allergén (fa, cserje, fűféle, gyomok virágpora, gombaspóra), vagy egész évben jelen lévő anyag (penész, poratka, állatszőr).

Szénanátha

A legtöbb allergiás szezonális panaszokkal küszködik. Pollenallergiára utal, ha a tünetek a szabadban napos, szeles időben erősödnek és eső után enyhülnek. Állandó allergia esetén zárt térben, illetve a családdal együtt élő állat közelében jelentkeznek a jellemzően légúti panaszok, a szabad levegőn pedig szinte „elfújja a szél”.

Bár a pollenallergia tünetei kellemetlenek – orrfolyásra, tüsszögésre, könnyezésre panaszkodik a beteg –, nagyjából kiszámítható, mettől meddig tart a kritikus időszak, amíg az adott fa, cserje, fűféle, gyom pollenje, illetve a gombaspóra a levegőben száll, és a beteg kezelésre szorul.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .