A bőr szerkezete az életkorral együtt változik. Míg serdülőkorban a hormonális érés hatására a bőr zsírosabb lesz, és a mitesszerek kezelése okoz gondot, az életkor előrehaladtával már egyre inkább a bőr szárazsága, korai ráncosodása jelent problémát. Mit tehetünk azért, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében?

Hidratálás

Minden bőrtípusnak jót tesz, ha hosszas fürdőzés helyett inkább a zuhanyt választjuk. A kellemesen meleg, nem forró víz megkíméli a bőr lipidrétegét, ami biztosítja hámréteg rugalmasságát és védelmét. Ez a zsírszerű anyag gondoskodik a bőr nedvességének megtartásáról, hidratáltságának megőrzéséről. Zuhanyozás után ajánlott testápolót, kézkrémet, az ajkak védelmére ajakápolót használni. Ahhoz, hogy a krémek hatékonysága érvényesüljön, fontos a belső hidratálás, vagyis a szükséges mennyiségű folyadék elfogyasztása is.

Fényvédelem

A zsíros bőr természetes gyógyszere a napfény, de akkor igazán hatékony, ha óvatosan, fokozatosan szoktatjuk a bőrt az erős tavaszi sugarakhoz. Szervezetünknek szüksége van a jótékony D-vitaminra, ehhez azonban elegendő, ha 10 óra előtt vagy 16 óra után 15-20 percen át éri a nap a fedetlen, letisztított bőrt. Napközben viszont ajánlott fényvédő készítményt használni, strandon és uszodában is, mert az UV sugarak károsítják a kollagént, vagyis öregítik, ráncosabbá teszik a bőrt, előcsalják a szeplőket, májfoltokat, és fokozzák a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .