Az EESZT már több éve az életünk része, ám sokan még ma sem tudják, mit takar ez a rövidítés, miben láthatjuk hasznát. Milyen előnyei vannak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térnek, és mit érdemes a rendszerben beállítani, adott esetben tiltani?

Nem is olyan rég még természetesnek számított, hogy orvosi papírjainkat mappákban gyűjtögetjük, és ha új intézménybe megyünk, pakkal a kezünkben érkezünk. Ennek oka az volt, hogy az egészségügyi dokumentáció nem volt áttekinthető, az adatok egy részét eleve csak papíron tárolták, és még az elektronikusakat is csak elszigetelt rendszerekből lehetett kibogarászni. Ebben hozott változást a 2017 novemberétől bevezetett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér.

Minden egy helyen

– A rendszerhez a háziorvosok, járó- és fekvőbeteg-ellátók, illetve a gyógyszertárak egyből csatlakoztak, 2020 januárjától pedig a magánorvosoknak is fel kell tölteniük a kezelésünkkel kapcsolatos információkat. Terveznek olyan fejlesztést is, amelynek nyomán 2012 novemberéig visszamenőleg feltöltik az adatokat – mondja dr. Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza.

Az újítás előnye, hogy leleteinket, papírjainkat nem kell magunkkal vinnünk, orvosaink könnyen megtalálhatják a számukra fontos információkat. Hatékonyabb a gyógyszerészek munkája is, hiszen az online térben nem csak kiadandó receptjeinket láthatják, hanem azt is, milyen gyógyszereket szedtünk az elmúlt egy évben (a szakasszisztensek csak az aktív vényeket tekinthetik meg). Így következtetni tudnak az esetleges gyógyszer-kölcsönhatásokra, kiderülhet az is, ha azonos hatóanyagú készítményeket szedünk.

Pillantás a térbe

Az EESZT-ben magunk is visszakereshetjük betegéletutunkat, lekérhetjük például kórházi vizsgálataink, kezeléseink, műtéteink adatait. Észrevehetjük, mondjuk, ha elfelejtették föltölteni oltásunk dokumentációját, vagy éppen tévesen kerültek hozzánk adatok. Beállíthatjuk, hogy eleve értesítést kapjunk arról, ha fölkerült bármilyen ránk vonatkozó információ az online térbe. Ehhez csak arra van szükség, hogy a rendszerbe az ügyfélkapun keresztül (ez ugyanaz az ügyfélkapu, amit a hivatalos ügyintézéshez is használunk) belépjünk, és megadjuk a taj számunkat. Innentől kezdve máris böngészhetünk az EESZT menüjében.

Az elektronikus tér hasznos funkciója, hogy értesítést kaphatunk arról, ha orvosunk már fölírta a kért receptet, beutalót, így nem fordul elő, hogy potyára megyünk a patikába. Adhatunk az EESZT-ben meghatalmazást arra is, hogy a gyógyszertárban más váltsa ki a receptünket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .