Itt a húsvét, vége a nagyböjtnek – ha böjtöltek –, negyven nap után újra az asztalra kerülhetnek a különböző húsféleségek. Fogyasztásukkor mire érdemes figyelni, és mi a különbség a húsok között egészségünk szempontjából?

Egyre többet hallunk arról, hogy a fenntarthatóság érdekében a húsfogyasztást érdemes visszafogni, de erre nemcsak a környezet, hanem egészségünk miatt is figyelnünk kell. A fittség megőrzését ugyanakkor nem a tisztán növényi eredetű, hanem a kiegyensúlyozott, vegyes étrend segíti – ami némi odafigyeléssel úgy is összeállítható, hogy a környezeti teher a lehető legkisebb legyen.

– Visszafogni főképp a vörös húsok fogyasztását javasolt, azok előállítása terheli leginkább a környezetet. Ugyanakkor a húsok értékes fehérjeforrások, fehérjéik pedig teljes értékűek, azaz a nélkülözhetetlen aminosavakat is tartalmazzák. Gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, fogyasztásuk emiatt is hasznos. Például sok B-vitamint rejtenek – B12 vitamin csak a húsokban található –, van bennük A-, E-, D- és K-vitamin, kiemelkedő a vas-, réz- és cinktartalmuk. Ráadásul a bennük lévő vas jobban hasznosul, mint a növényi eredetű – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

Ki nyeri a zsírversenyt?

A húsféleségek zsírtartalma tág határok között változhat, ezt mindenképp érdemes szem előtt tartani. Az egyértelmű listavezető például a csontvelő, amit a libamáj, majd a libahús követ, a marha és a sertés erős lemaradással következik a sorban. A legkevesebb zsiradékot a csirke- és a pulykamell tartalmazza, feltéve, hogy a bőrét nem esszük meg. Nagyon kevés zsír van a házi nyúl húsában is.

– Mivel a húsok koleszterint is tartalmaznak, nem mindegy, mennyit fogyasztunk belőlük, a szárnyasok bőrét például emiatt is érdemes eltávolítani. Persze ha csak havonta egyszer-kétszer kerül sült kacsa- vagy csirkecomb a tányérunkra, és amúgy figyelünk a táplálkozásunkra, komoly bajt nem okozhat a bőr elropogtatása, de túlzásba nem szabad esni. Érdemes figyelni arra is, hogy ezek mellé köretként párolt zöldséget, fokhagymás spenótot vagy mángoldot, esetleg zöldsalátát fogyasszunk joghurtos öntettel vagy tökmagolajjal – tanácsolja szakértőnk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .