Tíz-tizenöt éve még ufónak néztük volna a fogorvost, ha azt mondja, a fogpótláshoz nem lenyomatot venne, hanem inkább beszkennelné a fogívünket, de ma már ez a valóság. Miként vált a fogászat új eszközévé a digitalizáció, hogyan készítenek pótlásokat számítógép segítségével?

A digitális technológia egyre inkább betör a fogászat területére is, igyekszik alternatívát kínálni, felváltani a hagyományos megoldásokat. Utóbbiak alatt például azt értjük, amikor a fogorvos lenyomatkanállal vesz lenyomatot, majd a fogtechnikus erre készíti el a mintát, az alapján pedig a pótlást. Ezt a módszert gyakorlatilag mindenki ismeri, akinek az elmúlt évtizedekben koronára vagy hídra volt szüksége. A digitális megoldások sokaknak abszolút újnak tűnnek, pedig az elmúlt tíz évben lépésről lépésre terjedtek, az utóbbi években már egészen rohamosan. Noha ez a leglátványosabb, nem csak a fogpótlásban alkalmaznak ilyen módszereket, hanem a fogszabályozásban és a fogágybetegségek gyógyításában is.

– Ha csak szűken a fogpótlásokat nézzük, a leggyakrabban készített rögzített fogpótlás – az úgynevezett fémkerámia-korona vagy híd – hagyományos esetben úgy készül, hogy a fogakat az előkészítés, csúnya szóval mondva lecsiszolás után körbevesszük egy gyurmaszerű anyaggal. Ez a lenyomatanyag, amit a lenyomatkanálba helyezve viszünk fel. Ha megvan a lenyomat, odaadjuk a fogtechnikusnak, aki gipsszel kiönti. Ha ez megvan, a pótlás vázát először viaszból, majd fémből készíti el, hogy aztán kerámiával leplezze. Ez tehát az analóg módszer, amit nagyon régóta alkalmazunk – mondja dr. Hermann Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika igazgatója.

Mit tud az eszköz?

A hagyományosan levett lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumok már korábban is képesek voltak digitalizálni, ami úgy történt, hogy a gipszmintát behelyezték egy úgynevezett laborszkennerbe.

– Emlékszem, még ’94-ben Belgiumban, a Leuveni Egyetemen voltam több hónapos gyakorlaton, akkor itthon még emailt sem használtunk. Ott láttam először, hogy a lenyomat levétele után elkészítik a mintát, majd egy kis mechanikai letapogató segítségével beolvassák. Az így nyert adatokat emailben küldték el Göteborgba, onnan pedig két nap múlva, postai úton kaptuk meg a fogpótlást. Ez akkoriban annyira futurisztikusnak tűnt, hogy el sem tudom mondani – meséli a professzor.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .