A téli időszakban mindig sokat hallunk az immunerősítésről, a koronavírus-járvány óta pedig pláne figyelünk arra, hogy szervezetünk védekezőrendszere rendben legyen. Drogériában, bioboltban, gyógynövény-szaküzletben nézelődünk, vagy segítséget kérünk, mit is válasszunk. Mi is így tettünk, majd szakértőkkel végigvettük, hogy ezeknek a készítményeknek milyen tényleges hatásuk van.

Az elején érdemes tisztázni, hogy az úgynevezett immunerősítő készítmények arra alkalmasak, hogy a védekezőrendszer egy-egy célzott irányú reagálását gyorsítsák, úgymond adjanak neki egy löketet. Az „immunerősítő” megnevezésnél talán találóbb az angol immune booster kifejezés, ami a fogalmat kellőképpen árnyalja.

Jó tudni, hogy csodaszerek viszont nincsenek, az immunrendszer megfelelő működéséhez igazából arra van szükség, hogy szervezetünk el legyen látva tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hiányt semmiből ne szenvedjen.

Ennél többet csak az oltásoktól várhatunk, amelyek a szervezetet egy-egy konkrét fertőzésre tudják felkészíteni, hogy ezáltal könnyen legyőzhessük.

Dr. Kádár János immunológus, infektológus és belgyógyász főorvos, valamint dr. Kresznovszki Miklós klinikai szakgyógyszerész, betegbiztonsági szakértő volt segítségünkre, hogy áttekintsük azokat a készítményeket, amelyeket a felkeresett üzletek legalább egyikében láttunk vagy ajánlottak.

Csodaszer az echinacea?

Az echinaceakészítmények alapja a bíbor kasvirág, amit 2020-ban az év gyógynövényének választott a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság. Az Európai Gyógyszerkönyv a gyökerét és föld feletti részét is jegyzi, mindkettő hasznosítható gyógyászati célra. Sokféle vegyületet tartalmaz, ezek egy részének tényleg van immunmoduláló hatása légúti fertőzéseknél: a tünetek gyakoriságát, illetve súlyosságát csökkenthetik, de csak akkor, ha a fertőzés kezdeti fázisában alkalmazzák.

Mindenható propolisz?

A propolisz a méhek által összegyűjtött, majd kicsit átformált gyantás anyag, összetétele nem állandó. Jótékony hatása fertőtlenítőképességben rejlik, a méhek is a kaptár befertőződését előzik meg vele. Fogyasztása felső légúti betegségeknél jelenthet előnyt, hasonlóan a klasszikus torokcukorkákéhoz. Az immunrendszerhez annyi köze van, hogy a fertőtlenítéssel támogatja az immunrendszer nyálkahártyához kötött részét. Antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, ez szintén hasznossá teszi.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .