A hátfájás sajnos gyakori panasz, nőknél pláne, így senkinek nem kell kényelmetlenül éreznie magát attól, ha ilyen problémával küzd. Mely típusait lehet megszüntetni egyszerű életmódváltással, és melyeknél van szükség orvosi segítségre?

A nőket a hátfájás anatómiai és életmódbeli okok miatt is gyakrabban érinti, ezt sajnos el kell fogadnunk. Viszont beletörődnünk nem muszáj, hiszen a panaszok sokszor külön kezelés nélkül is enyhíthetők. Ehhez csak az kell, hogy fölismerjük, miért fáj a hátunk vagy a derekunk, és tegyünk ellene.

– Sokan egyből betegségekre gyanakodnak, pedig ez a panasz nem csak azok miatt jelentkezhet. Okozhatja például rossz tartás, ami a görnyedt hát miatt egyből szembetűnik. A fizikális vizsgálat során gyakran kiderül, hogy páciensnek gyengék a hátizmai, fokozott a háti görbülete, esetleg gerincferdülése van. Ezek mind okai lehetnek a hátfájásnak. Ilyenkor az segít, ha figyelünk a helyes testtartásra, erősítjük a hátizmokat, segítséget kérünk akár gyógytornásztól is – mondja dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos.

Kevésbé ismert, de okozhat derékfájást az is, ha a medence izmai nem megfelelően erősek. Ehhez tudni kell, hogy a hasüreget alulról a medencefenék izmai határolják, elölről a hasizmok tartják, felülről a rekeszizom, hátulról pedig a gerincfeszítők. Fontos, hogy mindegyik erős legyen, mert ha a hasüreget körülvevő izmok gyengék, akkor a gerinc viseli a legnagyobb terhet. Ha ezeket az izmokat gyógytornával erősítjük, azzal akár meg is előzhetjük, meg is szüntethetjük a derékfájást.

Óvatosan cipekedni

Okozhat hátfájást a féloldali cipekedés is, hordozzunk így akár szatyrot vagy bevásárlókosarat, akár laptoptáskát. Emiatt érdemes figyelni arra, hogy több táskával érkezzünk az üzletekbe, és a két oldalunkat egyformán terheljük. Ugyanezen ok miatt praktikus lehet akár hátizsákot is használni bevásárláshoz.

Bár nem gondolnánk, nőknél a háztartási munka is megterheli a gerincet, sokat emelgetünk például vödröket, hajolgatunk a mosógéphez, mosogatógéphez is. Ugyanebbe a körbe tartozik a gyerekek és az unokák emelgetése, annak mikéntjére is figyelni kellene. Rizikótényező a helytelen edzés is, ha nem megfelelő eszközöket vagy gépeket használunk, vagy eleve nem jó gyakorlatot választunk. Ilyenkor a testmozgás nemhogy nem használ, de még jobban is terheli a hátat. Emiatt fontos, hogy ilyen helyzetekben kikérjük szakember véleményét. Gyakori az is, hogy a hátfájást egyszerűen csak a stressz okozza. Erre főleg akkor kell gyanakodni, ha a hátpanasz nyakfájással is együtt jár.

– A stressz azért okoz ilyen problémát, mert a hátizmokat merevvé, görcsössé és feszessé teszi. Az ilyen panaszok enyhítését segítheti a masszázs, de a legjobb a megfelelő stresszkezelés, sportolással, meditációval – mondja reumatológus szakértőnk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .