A séta jótékony hatásai – Mi történik a szervezetünkben?

A sétát nem tekintjük sportnak, és az egyszerű séta nem is az, viszont ha mikéntjére, rendszerességére figyelünk, nagyon hasznos testmozgássá válhat. Milyen hatásai vannak, és hogyan segíti az egészség megőrzését?

Ugyan télen nehezebb rávennünk magunkat a sétára, ebben az időszakban is megéri időt szánni rá, nemcsak testi, hanem lelki hatásai miatt is: minden szervrendszerünk meghálálja, az előnyök már pár perc után mérhetők. Szakértőnk, dr. Boros Szilvia sportszakorvos, táplálkozástudományi szakember, az ELTE Egészségtudományi és Sporttudományi Intézetének igazgatója azt is kiemeli, hogy sétálni többféle intenzitással lehet, ezek hatása pedig nem ugyanolyan: a 2-3 kilométer per órás kirakatnéző séta időben lassabban hozza el azt a jótékony élettani változást, amit az erősebb iramban végzett, 5-7 kilométer per órás gyaloglás. Fontos az is, hogy ezek a hatások csak akkor jelentkeznek, ha hetente legalább ötször harminc percet szánunk a közepes intenzitású sétára, gyaloglásra.

1. Jót tesz a szívnek

Bizonyított, hogy aki rendszeresen gyalogol erősebb tempóban, annak sokkal „gazdaságosabban” kezd el működni a szíve, több vért tud egyszerre a keringésbe pumpálni egyetlen összehúzódás által. Emellett javul az érrendszer állapota, az érfalak rugalmassága, kedvező változások kezdődnek az érbelhártyában is. Ezek a folyamatok nagyjából tíz perc után indulnak be.

2. Kincs a tüdőnek

Az erőteljesebb gyaloglás hosszú távú hatásaként a légzőrendszer paraméterei – így például a vitálkapacitás, ami nem más, mint a légvételt követő maximális kilégzés és maximális belégzés közötti térfogatkülönbség – is javulhat, nőhet a terhelhetőség. Szakértőnk a legnagyobb előnynek azt tartja, hogy a rendszeres gyaloglás hatására javulhat sejtjeink oxigénfelvevő képessége.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .