Előttünk az ünnepek, összegyűlik a család, jönnek a lakomák és velük együtt néhány kérdés. Hogyan tudunk felkészülni az ünnepi étkezésekre, és mit tegyünk, ha túlzottan megártott az esti borozás? Hogyan legyen valami finom, ugyanakkor a fogyókúrázó családtagok se kifogásolják?

Bár az ünnepek alatt mindenki jobban elengedi magát, túlzásokba esni év végén sem jó. Mert ha így teszünk, annak csak a gyomrunk és a kedélyállapotunk látja kárát. Persze akinek nincs egészségügyi problémája, annak a zsírosabb, nehezebb ételek komolyabb gondot nem okoznak, de örömtelinek a múló panaszok sem nevezhetők. Az ilyen jellegű problémák megelőzését már az olyan egyszerű praktikák is segíthetik, mint a fűszerezés. A zöldfűszerek például javíthatják, könnyíthetik az emésztést azáltal, hogy hatóanyagaik fokozzák az emésztőnedvek termelődését, másrészt lehet görcsoldó hatásuk is.

– Ha a gyomor még reggel is háborog, segítséget jelenthet egy csésze hideg kamillatea, ami görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású. Szintén jó lehet a hideg, kortyolgatva fogyasztott mentatea, pláne ha émelygünk és hányingerünk is van. Ezt a gyógynövényt refluxnál kerülni kell, olyankor ugyanis fokozza a gyomorégéses panaszokat. Az alkohol a fűszerekkel ellentétben nem támogatja a gyomor munkáját, hatása kimerül a gyomornyálkahártya érzéstelenítésben. Ez persze hozhat enyhülést, de ideális megoldásnak semmiképp nem nevezhető. Helyette a nehéz étkezések után jobb lepihenni – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

Séta, zöldség és gyümölcs

Ugyan az emésztést serkentő, gyomorégésre szedhető vény nélküli készítmények vészhelyzetben jól jöhetnek, nem jó eleve azzal érkezni a vendégségbe – vagy várni otthon a vendégeket –, hogy majd biztosan bevesszük őket. Szerencsésebb ehelyett visszafogottan étkezni, és, főleg ha több helyre is megyünk, mindenből keveset enni. Szakértőnk jó taktikaként említi azt is, ha mindenhol csak egy fogásból kérünk. Az egyik helyen például a halászlevet kóstoljuk meg, a másikon a krumplisalátát egy kis hallal, a harmadikon csak a bejglit. Ha több étel közül is választhatunk, érdemes a sok zöldséget tartalmazó fogásokat előnyben részesíti, a desszertek közül pedig inkább a gyümölcsöseket, azokat, amelyekben kevesebb a tészta. A joghurtos torta, sajttorta szintén jobb választás, mint a vajas változat, javasolt inkább olyat emelni a tányérra. Figyelni kell a mozgásra is, például ha csak pár kilométerre lakunk onnan, ahova hivatalosak vagyunk, érdemes inkább átsétálni, nem pedig autóba ülni, buszra szállni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .