Nem igaz, hogy a mozgást csak elkezdeni nehéz. Kifejezetten erős a motiváció, ami hosszú évek sportszegény életmódja után változtatásra ösztönöz, ahogy a futó influenszerek hívószava is hangos. De ahhoz kell igazán akarat, hogy a sport ne csak fellángolás legyen, hanem életforma.

A túlsúly, vagy a régi ruganyos test iránti vágy sok középkorút azonnali cselekvésre buzdít, felkapják a sportcipőjüket és (bemelegítés, fokozatosság nélkül) őrült tempóban futni kezdenek, vagy a YouTube-on keresnek izzasztó videós edzést. Másnap alig bírnak megmoccanni, pár hét után elkezd fájni a térdük, beáll a derekuk. A másik oldalon vannak azok, akik a súlyfeleslegükre vagy a mozgásszervi panaszaikra hivatkozva messze elkerülnek mindenféle sportot. Az arany középutat kellene mindannyiunknak megtalálni; ésszel elkezdeni, majd kitartóan végezni az egészségi állapotunknak megfelelő és személyiségünkhöz passzoló testmozgást.

Nincs kifogás

Aki sokévnyi passzív életmódot követően szeretne újra sportolni, annak érdemes elmennie egy orvosi kontrollra, kardiológiai szűrővizsgálatra. Nagyon fontos a vérnyomás kontrollálása, az esetleges csontritkulás mértékének meghatározása és a gerinc, illetve az ízületek állapotának felmérése, mert ez mind meghatározza az ajánlott mozgásforma kiválasztását.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .