Bár a nyomelemekből csak apró adagokra van szükség, mégis létfontosságúak a szervezet normál működéséhez. Ha a kelleténél kevesebb van belőlük, gyakori fertőzések, furcsa kiütések, lassuló növekedés a gyerekeknél és más tünetek jelezhetik a hiányt. Ismerjük meg a legfontosabbakat!

Vas

Hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, részt vesz az oxigénszállításban, a sejtosztódásban és az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Késlelteti a kifáradást, és segít a jó szellemi működés fenntartásában. 

Hiányát vérszegénység, fáradékonyság, fejfájás jelzi.

A vas állati eredetű élelmiszerekből jobban, míg növényi táplálékból kisebb mértékben hasznosul. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ellenben a búzakorpa, a fekete tea, a kávé gátolja hasznosulását. Speciális diétát követőknek, például vegetáriánusoknak és a minden állati eredetű táplálékot elutasító vegánoknak különösen fontos figyelniük a vas pótlására.

Vasban gazdag a máj, belsőségek, vad- és marhahús, tojás, mogyoró, mák, tökmag, mazsola, aszalt szilva, vargányagomba. 

Napi szükséglet: 12-15 mg.

Cink

Szerepet játszik a DNS- és a fehérjeszintézisben, a sejtosztódásban, a zsírsavak és a szénhidrátok anyagcseréjében. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, antioxidáns hatásával a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a termékenység, valamint az egészséges látás, a haj, köröm és bőr állapotának fenntartásához. 

Hiányát gyulladások, bőrkiütések jelezhetik.

Cinket tartalmaznak a húsok és húskészítmények, sajt, a növények közül teljes kiőrlésű gabonák; bab, borsó, lencse. Állati eredetű élelmiszerekből jobban felszívódik, mint a növényi táplálékból.

Napi szükséglet: 10-15 mg.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .