Családi tudományos konyha – Hogyan egészítsük ki a menzai étkeztetést?

Az óvodai, iskolai menzán színhúsra, keményítős köretre, kenyérre számíthatunk. Ránk vár a feladat mindezt otthon úgy kiegészíteni, hogy a gyerekek minden fontos tápanyagot megkapjanak. Jól összeállított reggelivel és uzsonnásdobozzal búcsúzáskor biztosak lehetünk benne, hogy vércukorszintjük egész nap kiegyensúlyozott lesz.

A tojáslevesben ropogó köménymagokat és a leégetett sárgaborsó-főzeléket nem tudom feledni, de azért többnyire békében voltam a gyerekkori menzámmal. Bármennyire is gondosan összeállított a közétkeztetés, nem kifejezett egészségbomba. Szülőként, nagyszülőként nehéz követni, mit és mennyit is eszik távollétében a gyerek. Megeszi vajon a zöldséglevest? És a tízóraira csomagolt humuszos szendvicset? Vagy elcseréli kakaós csigára?

Óvodásom és iskolásom eltérő menzafilozófiával találkozik. Óvodánkban vegetáriánus gabonakonyhát visznek gyümölcs kiegészítéssel. A szülők vásárolnak, az óvónők főznek. Iskolánk hagyományos közétkeztetést folytat. A mákos tészta után is jár egy szelet teljes kiőrlésű kenyér. Hús mindig van, pékáru naponta többször, és iskolagyümölcs is jár. Itthon az a célom, hogy minél változatosabban és táplálóbban egészítsem ki az éterndjüket. Hogyan? Íme néhány ötlet, amelyből időnként egyet-egyet bevethetünk.

Teljes értékű reggelivel induljon a nap!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .