Egy jól elhelyezett, szépen elkészített tetoválás vonzza a tekintetet, de így van ez az elrontott vagy eltúlzott alkotásokkal is: azokat is megnézzük, csak épp más szemmel. De vajon a tetoválás csak ízlés kérdése, vagy lehet egyéb hatása is? Utánajártunk a lehetséges következményeknek.

Tetoválást egyre többen viselnek, a gyerekek, unokák mellett nem ritkán idősebb családtagokról és kollégákról is kiderül: készíttettek egyet a bokájukra, csuklójukra, esetleg testük feltűnőbb pontjára. Az alkotásokat sokan ferde szemmel nézik, mások kicsit irigykedve, de abba kevesen gondolnak bele, hogy a tetoválás milyen hatással van a szervezetre. Pedig már elkészítési módja is durva beavatkozás: a tetoválóművészek a bőr külső rétegét tűvel átszúrják, majd azon keresztül festéket fecskendeznek az alatta lévő területre. A kültakaró második rétegének elérése azért fontos, mert a felső réteg – az epidermisz – folyamatosan regenerálódik, így ha csak azt színeznék, a tetoválás nem lenne maradandó. Kevésbé mély területeken és kevésbé tartós anyagokkal, de ugyanezen az elven készülnek a sminktetoválások is.

– Az elkészítési módból adódó rizikó minden tetoválásnál ugyanaz, ebben nincs különbség: mind a hagyományos, mind a sminktetoválásoknál gondot okozhat, ha a bőrfelszínt nem fertőtlenítik megfelelően. Ilyenkor elsősorban bakteriális fertőzések léphetnek fel, amelyek jellemzően gyulladással járnak. Fontos kérdés, hogy a tetováláshoz használt tűket miként sterilizálják és milyen gyakran cserélik. Erre azért kell odafigyelni, mert a véren keresztül számos fertőzés átadható, így például a HIV vagy a hepatitis B és C. Persze a komolyabb szalonok nem engedhetik meg maguknak, hogy munkájuk nyomán komplikáció lépjen fel, de valamilyen szintű rizikó mindenképpen van. Ezek számát csak minimalizálni lehet – mondja dr. Harmos Ferenc bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .