A szűrővizsgálatok ötvenéves kor alatt is fontosak, afölött pedig pláne oda kell figyelni arra, hogy ne mulasszuk el az ajánlottakat. Milyen vizsgálatokon tanácsos részt venni, és melyek azok a betegségek, amelyeket segítségükkel időben fel lehet fedezni, vagy akár meg is előzni? Orvoshoz járni senki nem szeret, általában nem jókedvünkben tesszük, szűrések miatt mégis megéri időt […]

A szűrővizsgálatok ötvenéves kor alatt is fontosak, afölött pedig pláne oda kell figyelni arra, hogy ne mulasszuk el az ajánlottakat. Milyen vizsgálatokon tanácsos részt venni, és melyek azok a betegségek, amelyeket segítségükkel időben fel lehet fedezni, vagy akár meg is előzni?

Orvoshoz járni senki nem szeret, általában nem jókedvünkben tesszük, szűrések miatt mégis megéri időt szánni rá. Ez segíti ugyanis azt, hogy esetleges betegségünket még a tünetek jelentkezése előtt felfedezzék, a komolyabb bajnak elejét vegyék. Vagy ha már van valamilyen alapproblémánk – például magas vérnyomás vagy cukorbetegség –, akkor annak lehetséges szövődményeit időben érzékeljék, kezelni kezdjék. Ennek érdekében érdemes felkeresnünk a háziorvost legalább kétévente akkor is, ha amúgy semmilyen panaszunk nincs, ha pedig valamilyen krónikus betegség is fennáll, akkor minimum 3–12 havonta. A cukorbetegség például különös figyelmet érdemel, ilyenkor félévente el kell menni általános szűrésre panaszok nélkül is. Az ilyen vizitek során a háziorvos kér vérképet és vizeletvizsgálatot, és ha szükséges, páciensét fizikálisan is megvizsgálja. EKG-ra alapesetben ritkán van szükség, ezt inkább akut esetekben, illetve a krónikus betegek gondozásakor végzik el.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .