A Nők Lapja 2021/39. számának riportja.

Mivel tölti a szabadidejét egy mai kamasz? Általában nem olyasmivel, amivel Kertész Domokos. Ő – egyebek között – robot-tengeralattjárót fejleszt, amivel elnyerte az Év Felfedezettje díjat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Startup Campus által létrehozott InnoGEN Ifjúsági Program keretében. Vajon van ennek bármi köze ahhoz, hogy a családnak nincs tévéje, és hogy Domokos még soha életében nem videójátékozott?

Alig 16 éves, még gyerek, nagyon is, ez jut eszembe, ahogy nézem, amint elmélyülve pakolja a kábeleket, műszereket. Első ránézésre hosszú karú, barnára sült, játszó kamasz. Aztán összecsapja a tenyerét, és olyan flottul, ahogy sokszor évtizedes tudományos tapasztalattal bíró felnőtt embereknek sem megy, belekezd a szerkezet bemutatásába, okosan, de büszkén. Mutatja a robot belsejét, az elektronikát, az akkumulátort, gumitömítést, vezérlőket, a összevissza kacskaringózó kábeleket, az egész hasonló, mint az emberi belső látványa, ami egy műtétet végző orvosnak egyszerű, de a laikusnak érthetetlen bonyodalom. Mutatja most a két oldalra szerelt, Kínából hozatott kis motort is, meg az orra applikált kamerát, ami a navigációt segíti. Meg a laptopot, azaz, hogy hogyan működik a tengeralattjáró kommunikációja a „parttal”. Mutatja a videót is a telefonján, ahol pontosan látható a tengeralattjáró működés közben, éppenséggel az otthoni fürdőszobai kádban. Mutatja, hol lesz a robotkar, ami képes lesz mintákat venni a vizek aljzatából, hogy aztán az egész találmány komplett vízilaborként működjön a benne lévő szenzorokat használva arra, hogy olyan fontos információkkal szolgáljon, mint például az adott tó, víztározó adott pontján mérhető oxigéntartalom, pH-érték és ezer más adat.

– De van egy másik izgalmas elhatározásom is a tengeralattjáróval kapcsolatban – mondja. – A Balatonban sok repülőgéproncs és maradvány van, még a második világháborúból, amit még nem kutattak föl. Segíteni szeretnék a szakembereknek megtalálni ezeket.

Se gép, se okostelefon

Domokos Budapest 16. kerületében, kertvárosban él a szüleivel és két fiatalabb testvérével. A következő, amit fontosnak tart megjegyezni arra vonatkozóan, hogy is juthatott ide, a díjakig, meg egyáltalán, a következő:

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .