A Nők Lapja 2021/36. számának Egészség rovata.

Ki ne mentegetőzött volna már családi, baráti összejöveteleken vagy a munkahelyén amiatt, hogy megfájdult a feje? Ez a probléma sok embernek annyira az élete része, hogy egyszerűen elfogadja, ha pedig rátör, bekap egy pirulát. Ezeket a köröket lehet megelőzni azzal, ha ismerjük a fejfájás okát, és annak tudatában igyekszünk csökkenteni a gyakoriságát.

A fejfájások eleve lehetnek elsődlegesek és másodlagosak. Utóbbiakat tüneti fejfájásnak is nevezik, kiválthatja őket például koronavírus-fertőzés vagy a másnaposság.

– Ezek egy részét könnyű felismerni, a mi fejfájás ambulanciánk sem az influenzás betegekkel van tele. A leggyakoribb ok például az arcüreg- és a homloküreg-gyulladás, vagy a különböző fertőző betegségek, de sokakat érint például a magas vérnyomáshoz társuló fejfájás is. Itt az alapprobléma megszüntetése vagy kezelése a fejfájást is száműzi, de addig szükség lehet fájdalomcsillapítóra. A gond inkább az, hogy akinek rendszeres fejfájása van, abban ott bujkál a gondolat, hogy súlyosabb betegsége lehet, különösen, ha a probléma gyakoribbá vált – mondja dr. Ertsey Csaba neurológus, egyetemi docens.

Mi van a háttérben?

Nem tipikus eset, de sajoghat a fej anyagcsere-kisiklások, kiszáradás és ionzavarok miatt. A látásproblémák, nem korrigált fénytörési zavarok is okozhatnak fejfájást, de kapcsolódhat a panasz cukorbetegséghez, májbetegséghez, vesebetegséghez, a sort pedig szinte a végtelenségig lehetne folytatni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .