A Nők Lapja 2021/32. számának Egészség rovata.

Nyáron izzadunk és hűsre vágyunk, így jobban kívánjuk a folyadékot, de az év többi szakában is többet kellene innunk. A legjobb választás a víz – de vajon milyet fogyasszunk? Bízhatunk-e a csapvízben, és miért fontos elolvasni az ásványvizek címkéjét?

A legkülönfélébb reklámszövegekkel hirdetik az ásványvizeket, de az üzenetből levonható következtetés szinte mindig az: borzasztóan egészségesek leszünk, ha az adott terméket választjuk. Ezen a ponton persze elgondolkozunk, hogy ha minden víz frissé és üdévé varázsol bennünket, akkor valójában számít-e, melyik palackot emeljük le a polcról. És itt jön a csavar, az ásványvizek között ugyanis tényleg van különbség, de nem abban, hogy melyik jobb vagy rosszabb, hanem hogy melyik kinek előnyös.

– Naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot kellene fogyasztanunk, és ha ennek nagyobb hányada – minimum 1,5 liter – ásványvízből származik, akkor jobb olyat választani, amelynek ásványianyag-tartalma alacsony, 500 milligramm alatti. Az egyes fajtákat érdemes váltogatni is, hogy a vesét ne egyoldalúan terheljük. A vizek cserélgetésével azt is ki lehet védeni, hogy tartósan sokat fogyasszunk olyan ásványokból, amelyeknek túlzott bevitele nem egészséges. Erre jó példa a nátrium, amiből a sózás és a sós élelmiszerek miatt amúgy is túl sok, a felnőttkorban javasolt mennyiség két és félszerese, háromszorosa kerül szervezetünkbe. Persze előnyük az ilyen vizeknek is van, kifejezetten jók például akkor, ha melegben sportolunk, és emiatt sokat veszítünk ebből az ionból – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .