Mikor kell kézsebészhez fordulnunk? Az apró sérülésektől a robotkézig

Kéz és egészség a Nők Lapja 2021/19. számának cikkében.

Észre sem vesszük, mennyire csodálatos szerv, ez csak akkor tűnik fel, amikor megsérül vagy megbetegszik. Mi adja a kéz precizitását, mit tehetünk azért, hogy tökéletesen működjön, és ha baj éri, mihamarabb meggyógyuljon?

A kéz finomhangolt szerv, nincs rajta olyan terület, aminek ne lenne funkciója: fél centin belül biztosan találunk rajta eret, ideget, inat és csontot is. Feladatai roppant szerteágazók, egyrészt mozgatjuk és gesztikulálunk vele, amikor pedig támaszkodunk, cipekedünk, tartunk vagy emelünk valamit, akkor terheljük is.

– Kezünk emellett fontos érzékszerv és szociális eszköz, rajta keresztül kapcsolódunk a világhoz, tapogatjuk le a környezetünket. Emiatt komoly elvárásaink vannak vele szemben, és már minimális zavara is megkeseríti a mindennapokat – mondja dr. Hetthéssy Judit kézsebész. – A kéz problémái alapvetően betegségekre és sérülésekre, túlerőltetésre vezethetők vissza, ezek egy része pedig megelőzhető. Fontos például, hogy kertészkedés és barkácsolás közben védőkesztyűt viseljünk, a konyhai eszközöket karbantartsuk, ha pedig baleset történik, azt vegyük komolyan.

Nem szabad legyinteni rá

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért ne terheljük túl a kezünket? Mi történhet, ha mégis megtesszük?
Mire figyeljünk idős korban?
Valóság-e a kézátültetés?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .