„Hivatásnak tekintem, amit csinálok” – Közeli Demjén Ferenccel

Zene, színpad, élet. A Nők Lapja 2021/15. számának interjúja.

A tavalyra tervezett nagy országos turnéját idén szándékozta bepótolni, ha nem lép közbe egy újabb vírushullám; terveik szerint májusban meg is tarthatja az első koncertet a Margitszigeten. Demjén Ferenccel Szegő András beszélgetett a zene kifejező erejéről, a világmegváltó ifjúkorról és arról, milyen egy hetvenöt éves rocksztár élete.  

– Nemrég sugározta valamelyik csatorna az egyik legutóbbi koncertedet, és egészen megdöbbentem, ahogyan a pódiumon állva fogtad a mikrofont. Mintha össze lennétek már nőve, nem is tudtam eldönteni, hol végződsz te, és hol kezdődik a mikrofon.

– Muszáj is, hiszen rajta keresztül tudok megnyilvánulni, közölni az érzelmeimet, gondolataimat, hitemet, szenvedélyeimet, vágyaimat, reményeimet. Másként szól, ha kicsit közelebb tartom magamhoz, másként, ha távolabb és ha a kettő között. Másként érhet célba, másként érintheti az embereket a zene, a dal, az érzés, az én legbelső vallomásom.

– Érzed ezt előadás közben?

– Pontosan. És ha érzem, hogy velem tart a közönség, az feldob. Akkor, ott valami közös szeretet, harmónia tart össze bennünket.

– Mi lehet az, ami így hat? Az ének? A zene? A szöveg? A személyiséged?

– Nekem nincs nagyon sok eszközöm. Nem táncolok, nem vetek cigánykereket, nem ugrálok. Nem jópofáskodom, nem szólítom fel a közönséget, hogy énekeljen velem, vagy hogy együtt tapsoljunk. Csak arra ügyelek, hogy a zene, és a szöveg mindig tiszta és érthető legyen. A legnagyobb vesztese ma sok divatos irányzatnak a szöveg. Rossz prozódiával megírt zagyvaságokat hallunk, de ezeket is érthetetlenül eldarálva, elmorzsolva, hogy lehetőleg senki ne értsen belőle egy mukkot sem. Ez mérhetetlenül irritál.

– Úgy tűnik, a koncertjeiden egyre őszintébb, kitárulkozóbb, érzékenyebb leszel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan éli meg, hogy most nem találkozhat a közönségével?
Mi az, ami büszkeséggel tölti el?
Nem fél attól, hogy egyszer csak zárkózottabb lesz, esetleg befásul?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .