Téli vs. nyári időszámítás. A Nők Lapja 2021/12. számának cikke.

Évezredeken át az emberek időbeosztása a természetes világossághoz igazodott, amely kijelölte az alvás és ébrenlét, a munka és pihenés idejét. Bár a modern életforma ezt a rendet felülírja, belső biológiai óránk működésének legfontosabb ingere ma is a napfény. Az ehhez igazodó cirkadián ritmus a sejtekben is kimutatható, és meglepően pontos: közel (cirka) 24 óra időtartamot jelent egy nap.

Az Európai Unió döntése alapján 2021-ben minden országnak véglegesen be kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra. Ezután megszűnik az óraátállítás. A magyar kormány lapzártánkig nem határozott ez ügyben. Ami biztos: idén tavasszal még marad minden a régiben, március 28-án hajnali kettőkor háromra állítjuk az órát.

Mini jetlag hatás 

Az óraátállítás valójában durva beavatkozás az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó, úgynevezett cirkadián ritmusba. Alváskutatók szerint az emberek többségét megviseli az ilyenkor jelentkező, az időzónák átlépéséhez hasonló „mini jetlag” hatás.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Honnan jött az óraátállítás ötlete?
Hogyan hat az emberekre?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .