Menopauza-tabuk, amikről beszélni kell! A Nők Lapja 2021/9. számának cikke.

Bár már beszélünk róla, a menopauza kicsit még ma is tabutéma, sok a vele kapcsolatos félreértés. Tényleg csodát tesz a hormonpótlás, vagy azoknak van igazuk, akik óva intenek tőle? Miért tulajdonítanak neki anti-aging hatást, és mikor hiba élni ezzel a lehetőséggel?

A panaszokat okozó menopauzát muszáj lenne kezelni, ehhez képest a felmérések azt mutatják, hogy az érintetteknek csak töredéke fordul orvoshoz, és kapja meg a szükséges terápiát. Persze hormonokra nincs mindenkinek szüksége, a nők nagyjából huszonöt százaléka tünetmentes ebben az időszakban. Az ő helyzetük kellemes, hiszen megszűnik a menstruáció, nem kell figyelniük a fogamzásgátlásra. Viszont a nők 75 százaléka megérzi a változást, kisebb-nagyobb problémákkal szembesül. A legjellemzőbbek a hőhullámok, de kialakulhat egyebek mellett ingerlékenység, labilis hangulat, depresszió is.
– Előfordul, hogy a panaszok nagyon enyhék. Ilyenkor sokszor elegendő növényi, főképp szójatartalmú készítmények, fitoösztrogének alkalmazása. Érdemes ezeket már akkor kipróbálni, amikor valaki a menopauza miatti kivizsgálás eredményére vár – mondja prof. dr. László Ádám szülész-nőgyógyász, egyetemi magántanár, a Magyar Menopausa Társaság korábbi elnöke. A változókor beálltakor a hormonvizsgálatok mellett általános nőgyógyászati vizsgálatot és rákszűrést végeznek, készül mammográfia és csontsűrűségmérés is. Utóbbi ahhoz kell, hogy később lássák a kiindulási értéket. A leletek három-négy hét alatt készülnek el, ez idő alatt kiderülhet, elegendőek-e a növényi készítmények. Ha a panaszok súlyosabbak, vagy nem múlnak el a fitoösztrogének hatására, mindenképp hormonkezelésre van szükség. Ez azért elengedhetetlen, mert a menopauzánál jelentkező tüneteket a tüszőhormon, vagyis az ösztrogén hiánya idézi elő, és csak annak pótlásával szüntethetők meg.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan pótolható változókorban az ösztrogén?
Milyen mellékhatásai lehetnek a hormonpótlásnak, és mire kell figyelni?
Hol kérhető segítség?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .