Minden, amit fontos tudni a kismamák egyik rizikójáról. A Nők Lapja 2021/3. számának Egészség rovata.

A terhességi diabétesz alattomos betegség, amely veszélyezteti mind az anya, mind a magzat egészségét. Ritkán okoz tüneteket, ezért 2003 óta szűrik, és időközönként ellenőrzik a kismama vércukorszintjét.

A terhesség hajlamosít a cukorbetegségre, hiszen a hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt az inzulinszükséglet akár 3-4-szeresére is emelkedhet. Ha az anyai szervezet a fokozott inzulinigényt nem tudja kielégíteni, felborul a szénhidrát-anyagcsere, és megemelkedik a vércukorszint.
– A gesztációs diabétesz a szénhidrát-anyagcsere zavara, a terhesség alatt alakul ki, vagy akkor ismerjük fel. Gyakorisága Magyarországon 6-8 százalék, és ez a szám évek óta növekszik – foglalja össze a betegség jellemzőit a téma szakértője, dr. Porochnavecz Marietta diabetológus.

Okok, kockázatok

A terhességi cukorbetegség kialakulásában szerepet játszanak életmódbeli változások, túltápláltság, mozgásszegény életmód, a gyermekvállalás idejének későbbre tolódása.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mikor kerül sor a terheléses vércukorvizsgálatra a kismamák esetében?
Mire kell figyelni gesztációs diabétesz esetén?
Hogyan tartható karban a betegség?
Próbáld ki most kedvezményesen!