friss kenyér

Ma van a kenyér világnapja: íme a 3 legegyszerűbb verzió, kezdőknek is

Van finomabb a frissen sült kenyér illatánál? Éld át otthon te is ezzel a három pofonegyszerű recepttel.
  • A kenyér évezredek óta alapélelmiszer
  • Szimbolikus is: az életet, a betevő falatot jelképezi. 
  • A kenyér világnapján süssünk otthon mi is! 

A kenyér világnapját nem véletlenül tartják október 16-án. Ezen a napon alakult meg ugyanis (1945-ben) az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A kenyeret ma is ünneplő világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmezés biztonságára, a megélhetést adó mezőgazdaság fontosságára, és nem utolsósorban arra, hogy a kenyér a világ szinte minden kultúrájában az élet, az összetartozás és a gondoskodás szimbóluma.

A kenyér világnapja így egyszerre szól a hálaadásról és a tudatosságról. Arról, hogy értékeljük azt, ami az asztalra kerül, és ne felejtsük el, mennyi munka van egyetlen vekni mögött.

Apropó munka: tudtad, hogy nem kell minden kenyeret hosszan dagasztani, vagy kovásszal mesterkedni az elkészítéséhez? Mutatunk három receptet, aminek kezdők is bátran nekiláthatnak, egészen biztosan nem fognak melléfogni vele. Próbáld ki őket és készülj fel a család és a barátok elismerő álmélkodására. 

1. Lassú kelesztésű, élesztős házikenyér

Hozzávalók (1 közepes kenyérhez):

  • 500 g finomliszt
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 400 ml langyos víz

Elkészítés:

  1. Keverd össze a lisztet, élesztőt, sót és cukrot.
  2. Add hozzá a langyos vizet, és fakanállal dolgozd össze, amíg sűrű, ragacsos tésztát kapsz.
  3. Fedd le, és legalább 8 órán át (akár egy éjszakán keresztül) pihentesd a hűtőben.
  4. Másnap lisztezett felületen formázd (amennyire lehetséges), tedd sütőpapírra és 30 percet ismét pihentesd.
  5. 230 fokra előmelegített sütőben, fedett jénai tálban vagy öntöttvas lábasban süsd 30 percig fedővel, majd 15 percig fedő nélkül, hogy ropogós legyen a héja.

Tipp: Ha egy kis olívaolajat és magvakat keversz bele, máris mediterrán hangulatú kenyér lesz belőle.

2. Gyökérkenyér

Hozzávalók:

  • 500 g kenyérliszt (BL80)
  • 10 g friss élesztő vagy 1 teáskanál szárított
  • 1 teáskanál só
  • 350 ml langyos víz

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
  2. Az élesztőt oldd fel a vízben, majd öntsd a liszthez.
  3. Fakanállal keverd el, amíg laza, ragacsos tésztát kapsz.
  4. Fedd le, és 3 órán át pihentesd szobahőmérsékleten.
  5. Borítsd lisztezett deszkára, és háromszor hajtsd össze magára, mint egy borítékot.
  6. Hagyd pihenni 30 percig, majd hosszúkás formára igazítva tedd sütőpapíros tepsire.
  7. 230 fokon 25–30 perc alatt süsd aranybarnára.

Tipp: nem kell vagdosni a tetejét – a tészta természetesen reped, ettől lesz olyan gyönyörű rusztikus.

3. Ír szódás kenyér

Hozzávalók:

  • 400 g finomliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 300 ml író vagy kefir
  • 1 teáskanál méz (elhagyható, de finom tőle)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá az írót vagy kefirt.
  3. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, amíg épp csak összeáll.
  4. Formázz belőle kerek cipót, kereszt alakban vágd be a tetejét.
  5. Süsd 35–40 percig, amíg aranybarna lesz, és ha megkopogtatod az alját, üreges hangot ad.

Tipp: ha nincs íród, használj 300 ml tejet, amibe facsarsz egy evőkanál citromlevet – 10 perc alatt „megalszik”, és pont olyan lesz.

Segíthetünk még egy kicsit? Mutatunk 3 tippet, hogy mindig tökéletes kenyerest süthess, akármelyik verzió mellett teszed is le a voksod. 

Kattints a galériára!

kenyér világnapja egyszerű kenyerek
kenyér világnapja egyszerű kenyerek
kenyér világnapja egyszerű kenyerek
kenyér világnapja egyszerű kenyerek
4 fotó

Kapcsolódó: A jövő kenyere, a kenyér jövője

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó