Itt a tökéletes házi kenyér: kívül ropog, belül levegős, és szuperkönnyű megcsinálni

Alapvető, bizonyos megközelítés szerint szent élelmiszerünk a kenyér, amihez nemcsak számtalan mondásunk és rituálénk kapcsolódik, de ami, ha jól van elkészítve, a világ bármely elegáns fogásával felveszi a versenyt.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben több fine dining étterem is felvett kenyérfogást a menüjébe, mint ahogy az sem, hogy nagyon sokan szeretnénk otthoni sütéssel kikerülni a satnya minőségű bolti verziókat, vagy spórolni valamicskét a valóban minőségi kenyerek mára csillagászati árán.

Érdemes otthon nekiállni a sütésnek, ugyanis bár elsőre ijesztőnek tűnhet a feladat, a házikenyér-készítés nem ördöngösség! Bár a végeredményen mindig lehet javítani jobb liszttel, a célnak jobban megfelelő sütőedénnyel vagy akár kovásszal, finom és egészséges kenyeret ezek nélkül is könnyedén süthetünk. Az interneten böngészve számos otthon elkészíthető kenyérreceptbe botlunk, mindegyik másért jó és minden recept tulajdonosa meg van győződve arról, hogy kenyeret csakis úgy, ahogy az ő nagykönyvében meg van írva. Mi azt mondjuk, hogy akármelyik is a kedvenc recepted, süss otthon minél többször házi kenyeret és kísérletezz többféle verzióval, hogy fejleszthesd tudásod. Mi egy bombabiztos verziót mutatunk, amit aztán a végtelenségig variálhatsz, a cikk végén pedig néhány extra tippet is adunk, hogy még finomabb legyen a végeredmény.

Egyszerű fehér kenyér lassú kelesztéssel

Hozzávalók egy kisebb kenyérhez:

  • 450 gramm finomliszt
  • 360 ml langyos víz
  • 1,5 teáskanál só
  • egy mokkáskanálnyi por élesztő

Elkészítés: 

Kenyerünket a sütés előtt nap este, esti sütés esetén reggel készítjük elő. Egy keverőtálban összekeverjük az összes hozzávalót, és a szinte nokedliállagú, nyúlós tésztát nedves kézzel egy sütőpapírral bélelt (ennek a tészta későbbi mozgatása miatt lesz csak jelentősége) kelesztőedénybe kotorjuk, majd lefedve a konyhapulton hagyjuk kelni. Nyári melegben hűvösebb helyre, akár a hűtőbe is tehetjük, utóbbi helyen akár egy egész napot is kelhet lassan a tésztánk, minél lassabban kel, annál jobb ugyanis! Ha eszünkbe jut, benedvesített kézzel néhány alkalommal hajtogassuk át a gumis tésztát, azaz húzzuk meg a két szélénél, majd hajtsuk vissza a nyúlványokat a tészta tetejére. 

Sütés előtt a tűzhelyünket a lehető legmagasabb hőfokra melegítjük elő úgy, hogy az aljába egy vízzel teli edényt helyezünk, így kenyerünk gőzben fog sülni. Az előmelegítéskor a sütőben tartjuk az edényt is, amiben majd a kenyerünket sütni fogjuk (fontos, hogy olyan legyen, aminek fedője is van, arra is szükség van), mert az a célunk, hogy az is tűzforró legyen. Én jelenleg egy közepes méretű lábost használok erre a célra. Amikor a sütő már jó forró, fogókesztyűvel óvatosan vegyük ki a sütőedényünket, majd a sütőpapírral együtt a kelesztőedényből kiemelve zuttyantsuk át ebbe a tésztánkat, nagyon éles késsel, esetleg sniccerrel ejtsünk néhány hosszabb bemetszést a massza tetején és azonnal dugjuk be a sütőbe. Fedő alatt 30-35 percig sütjük, majd fedő nélkül további 20 percig. Amikor kivesszük a sütőből, azon melegében spricceljük le egy kis vízzel. Hagyjuk teljesen kihűlni és utána szeleteljük fel.

Ez az alaprecept a legalapvetőbb konyhai felszerelésekkel. Ha ezt már begyakoroltuk, és szeretnénk szintet lépni, több lehetőségünk is van, hogy még finomabb kenyeret készítsünk. Érdemes egyrészt beruházni egy öntöttvas lábosra, vagy kenyérsütő formára, mert abban fogunk tudni igazán szép és ropogós kenyeret sütni. Én nemrég az egyik áruházlánc leárazásánál egy pizzakövet is vettem, ez a kis lapocska nemcsak kenyér, de pizza sütésénél is jó szolgálatot tesz, mert segít még forróbbá tenni a sütőt. Haladók beszerezhetnek egy a kenyér tetejének beirdalására való pengét is, így szebben fog sülni és a tetején megnyílni kenyerünk. Érdemes a lisztekkel is kísérletezni és keresni a kifejezetten kenyérsütésre való verziókat!

Ami pedig az összetevők változatosságát illeti: az alaprecept birtokában bátran induljunk felfedezőútra másfajta lisztekkel, adjunk hozzá különféle magvakat, de akár reszelt zöldséget (én például már sütöttem dinsztelt káposztás, hagymás, répás verziót is.), köményt, zöldfűszert… A következő receptvariációba például azért került diákcsemege, mert éppen az volt otthon. 

Részben teljes kiőrlésű, diákcsemegés kenyér

Hozzávalók:

  • 300 gramm fehér kenyérliszt
  • 150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 gramm diákcsemege
  • 2 teáskanál só (ellensúlyozandó a mazsola édességét)
  • egy mokkáskanál élesztő
  • 360 ml langyos víz (ha nem félünk a nyúlós tésztával dolgozni, ez lehet picit több, mert a teljes kiőrlésű liszt több vizet vesz fel)

Elkészítés: 

A folyamat csaknem teljes egészében ugyanaz, mint az első verziónál, annyi a különbség, hogy a tészta összeállításakor adjuk a masszához az apróra vágott diákcsemegét is. Sütés után ez a kenyerünk jóval sötétebb színű, édeskésebb, izgalmas ízű lesz. 

Na és a kovász? 

Nem kérdés, hogy a kenyérműfaj csúcsa a kovászos verzió, hiszen az azzal készült pékárú finomabb, levegősebb és sokkal tartósabb, mint az élesztős verziók. Az itt bemutatott kenyér valahol a kettő között helyezkedik el, mert bár élesztős, a lassú kelesztés miatt kedvezőbb tulajdonságokkal bír, mégsem kell hozzá kovászt nevelgetni/etetni/őrizni, a végeredmény pedig cseppet sem kompromisszumos: ropogós, vastag héj és szellős, puha bélzet jellemzi. Te már kovászolsz? Akkor figyelmedbe ajánljuk ezt a korábbi receptünket, amivel kovászos cipódat még magasabb szintre emelheted! 

Kiemelt kép: Getty Images