5 érv az otthoni kenyérsütés mellett 2 ínycsiklandó recepttel

Amikor általános iskolás voltam, édesanyám egy ideig otthon sütötte nekünk a kenyeret. Imádtam a kukorica-, tönköly-, durum- és teljes kiőrlésű liszt kombinációiból született pékárukat. Idén nyáron aztán én is belevágtam a saját vekni készítésébe. A kenyér világnapján mesélek erről. Légrádi Júlia írása.

Szerintem ezért jó dolog otthon kenyeret sütni:

Szeretettel gyúrva

Pár hónapja kipróbáltam egy nagyon egyszerű, 15 perc alatt elkészíthető tönkölykenyér receptet. Miután beszereztem a hozzávalókat, nagy lelkesedéssel álltam neki összedolgozni a tésztát, miközben felidéztem a fejemben azt az időt, amikor a női felmenőim szinte minden nap erre a feladatra vállalkoztak. Mérőeszközök nélkül, érzéssel és szeretettel gyúrták ki a kenyér tésztáját, amit aztán az egész család élvezettel fogyasztott el. Nekem azért esett jól a tésztába merülni, mert tudtam: ebben az ételben benne leszek én is, ha másképp nem, a gondolataimmal és az igyekezetemmel biztosan.

Pékség otthon

Az otthoni kenyérsütés azért is különleges élmény, mert olyan illatok keletkeznek a konyhában, mintha csak egy pékségben járna az ember. Mivel nem szeretem a nehéz és élesztős tésztákat, általában olyan kenyerek megsütésére vállalkozom, amikbe csupán szódabikarbóna vagy sütőpor szükséges, ezért az illatok is sokkal könnyedebbek.

Nincs meglepetés

Manapság az élelmiszerek tele vannak tartósítószerekkel és különféle adalékanyagokkal. Pont ezért szeretek akár kenyeret, akár egyéb fogásokat is magam elkészíteni, mert így pontosan tudom, mi van abban, amit majd megeszek. Nem is olyan régen például vettem egy zacskó szeletelt kenyeret – gyors és egyszerű megoldás volt hazafelé a munkából -, de amikor leültem vacsorázni, elszörnyedtem. A hozzávalók listája egy nagyjából 5×8 centiméteres vignettán sorakozott. Teljesen értetlenül álltam a dolog előtt, főleg, hogy tapasztalatból tudom, 5 alapanyag is elegendő egy finom kenyér megsütéséhez.

Napokig tartó élvezet

Ha nem lett volna elég a szeletelt kenyeres történet, akkor hallgassátok meg ezt: a minap vettem nyolc kiflit egy nagyobb bevásárlóközpontban, és meg voltam róla győződve, hogy egész hétvégén tudunk majd belőle enni. Sajnos nem így történt. Másfél nap elteltével kiszáradt és nagyjából ehetetlen pékáruk lapultak a zacskóban. Ezzel szemben a saját készítésű kenyeremet egy teljes hétig ehettük.

Büszkeséggel tölt el

Amikor megsül a finom és illatos kenyér a konyhámban, és meglátom a végeredményt, mindig nagyon büszke leszek. Főleg, amikor meglátom a szeretteim reakcióját az első kóstoló alkalmával. Ezekben a pillatokban aztán újra és újra rájövök, érdemes energiát fordítani erre.

Ha kedvet kaptatok a kenyérsütéshez, íme 2 remek recept:

Süssétek meg ti is a fent emlegetett 15 perc alatt összeállítható tönkölykenyeret az alábbi módon: fél kilogramm teljes kiőrlésű tönkölylisztet keverjetek össze egy teáskanál sóval, ugyanennyi szódabikarbónával, és szintén ennyi almaecettel. Adjatok hozzá nyolc evőkanál olívaolajat, valamint négy deciliter meleg vizet, vagy amennyit a tészta felvesz. Bolondítsátok meg kedvetekre fűszerekkel, magokkal (például napraforgómag, szezámmag, köménymag) vagy szárított paradicsommal, olívabogyóval. Gyúrás után tegyétek a tésztát kiolajozott kenyérsütő formába és előre melegített sütőben süssétek ropogósra 45-60 perc alatt (tűpróbával ellenőrizhető, hogy megfelelő-e az állaga)! Ha elkészült, tekerjétek egy konyharuhába és hagyjátok így kihűlni. Abban az esetben, ha jobban kedvelitek a klasszikus megoldásokat, próbáljátok ki a friss és finom, dagasztás nélküli fehér házi kenyér receptjét!

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock