teljes kiorlesu ceklas kenyer

Így készítsünk házilag teljes kiőrlésű céklás kenyeret

Süssünk otthon egészséges kenyeret!

A házi kenyérnél nincs finomabb, és akkor is érdemes megpróbálkozni az otthoni kenyérsütéssel, ha szeretnénk mindenféle adalékanyagtól mentes, egészséges alapanyagokból készült pékárut enni. Nagy Tünde most kovásszal mutat egy tuti receptet!

Így készül a kovász

Egy tiszta, kicsi befőttesüvegben keverjünk össze 1 teáskanál búza- vagy rozslisztet 2 teáskanál vízzel. Zárjuk le, és hagyjuk állni éjszakára. A 2-5. nap között minden nap tegyünk 1 teáskanál lisztet és 2 teáskanál vizet az üvegbe, keverjük el. Egyre több buborékot fogunk látni a keverékben.

kovasz

Fotó: Getty Images

A hatodik napon vegyünk ki belőle egy evőkanálnyit, tegyük egy nagyobb, zárható tetejű műanyag edénybe, és keverjük össze 15 dkg búza- vagy rozsliszttel, illetve 1,5 dl vízzel. Fedjük le, hagyjuk egy éjszakát állni, másnap már használható, csak ki kell venni belőle a receptben előírt mennyiséget. (A befőttesüvegben maradt kovászhoz keverjünk 1 teáskanál lisztet, zárjuk le, és tartsuk hűtőben. Ha megdermed a hűtőben tartástól, öntsük le róla a felületén összegyűlt folyadékot, adjunk hozzá 2 evőkanál lisztet és 2 evőkanál vizet, keverjük pasztává, zárjuk le, és hagyjuk erjedni egy éjszakán át. Ha másnapra buborékos lesz, használhatjuk megint kovászkészítésre. Ha nincsenek buborékok, meg kell ismételni a fenti műveletet.)

Teljes kiőrlésű céklás kenyér

Hozzávalók 1 db közepes méretű kenyérhez:

60 dkg teljes kiőrlésű liszt | 2 teáskanál só | 2 evőkanál olaj | 20 dkg kovász | 2 dl langyos víz | 10 dkg nyers cékla (tisztított mennyiség)

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk, majd ebbe öntjük az olajat, a kovászt és a vizet, illetve a nagy lyukú reszelőn lereszelt céklát. Összegyúrjuk, dagasztjuk, míg fényes felületű, rugalmas tésztát kapunk.
  2. A tésztát szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük, ez lehet akár 5 óra is. Ismét átgyúrjuk, cipóvá formázzuk. A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra úgy, hogy egy fedővel rendelkező vaslábast/jénait is melegítünk vele.
  3. A kenyér tetejét éles késsel/szikével bemetsszük, majd sütőpapírra ültetjük a cipót, és a forró lábasba/jénaiba csúsztatjuk. Megspricceljük vízzel, rátesszük a fedőt, 50 percig sütjük. Ekkor leemeljük a fedőt, és még 20-25 percet sütjük, hogy a héja ropogós legyen. Ha az alja kongó hangot ad, akkor jó.
  4. Ha elkészült, még 5 percet pihentetjük a nyitott ajtajú sütőben, végül újra megpermetezzük a kenyeret vízzel. Rácsra emelve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 70-75 PERC
KALÓRIA 3154 KCAL/KENYÉR

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2015/04. lapszámában jelent meg.