Ha teljes kiőrlésű liszttel készített pékárukat fogyasztasz, jót teszel a szervezeteddel, hiszen több rostot viszel be, nem emeled hirtelen magasra a vércukorszintedet, sőt hosszabb ideig jóllakottnak is érezheted magad.

Sokan azért tartanak a teljes kiőrlésű liszttel készült kenyerektől, péksüteményektől, mert úgy vélik, kisebb az élvezeti értékük, de ha kipróbálod Vrábel Kriszta receptjét, rájössz majd, mennyire finom tud lenni egy ilyen fogás is.

Hozzávalók 15 darabhoz

A tésztához:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt + a nyújtáshoz
  • 20 dkg világos tönkölybúzaliszt
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 5 dkg vaj/margarin
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 nagy (L-es) tojás
  • kb. 2 dl víz

A töltelékhez:

  • 5 dkg vaj/margarin, olvasztva
  • 10 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál őrölt fahéj
  • 10 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor

A locsoláshoz:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  1. A tésztához keverjük el a liszteket a fahéjjal, a cukorral, a sóval és a szárított élesztővel. Adjuk hozzá a lágy vajat/margarint, a joghurtot, a tojást és annyi langyos vizet (kb. 2 dl), hogy lágy tésztát kapjunk. Kézzel vagy elektromos mixer dagasztólapátjával dolgozzuk ruganyosra a tésztát. Szobahőmérsékleten, letakarva kelesszük a duplájára.
  2. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastag, nagy téglalappá.
  3. A töltelékhez kenjük meg az olvasztott vajjal vagy margarinnal, majd szórjuk meg egyenletesen a porcukorral és fahéjjal elkevert kakaóporral.
  4. Tekerjük fel a rövidebb oldaláról indulva, és vágjunk a rúdból 15 egyenlő vastagságú szeletet.
  5. Vágott felükkel lefelé fordítva helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt 30×40 cm-es tepsibe, és kelesszük további 30-40 percet. Közben 220 °C-ra melegítsük elő a sütőt.
  6. A csigákat 25 perc alatt süssük készre, vegyük ki, és azonnal, forrón locsoljuk meg egyenletesen a vaníliás cukorral elkevert tejjel.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 241 KCAL/DARAB

Recept és fotó: Vrábel Kriszta 

Ez is érdekelhet: Szereted a kenyeret, de nem akarsz plusz kilókat? Íme az 5 legegészségesebb fajta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Házi pékség című különszámában jelent meg – a magazint keresd az újságárusoknál! Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO Házi pékség

Ajánlott videó