fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 alatt – 20. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

Csirkaprólékleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 csirke far-hát, zúza, nyak – 990 Ft
  • 2 sárgarépa – 120 Ft
  • 1 fehérrépa – 90 Ft
  • ½ zellergumó – 200 Ft
  • 1 kis vöröshagyma – 40 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 30 Ft
  • 1 babérlevél, 1 tk egész bors – 40 Ft
  • só, petrezselyem – 70 Ft

Elkészítés:

  1. A csirkét hideg vízben feltesszük főni (kb. 2,5 liter). Amint felforr, leszedjük a habját.
  2. Beletesszük a zöldségeket és a fűszereket, majd lassú tűzön 1,5–2 órán át főzzük.
  3. A végén leszűrjük, a zöldségeket visszatesszük, friss petrezselyemmel tálaljuk.

Költség: kb. 1 580 Ft / 4 főre

Sajttal töltött rántott csirkecomb petrezselymes krumplival

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 felső csirkecomb – 1 880 Ft
  • 8 szelet trappista sajt – 480 Ft
  • 2 tojás – 130 Ft
  • 4 ek liszt – 30 Ft
  • 5 ek zsemlemorzsa – 70 Ft
  • só, bors – 40 Ft
  • olaj a sütéshez (kb. 3 dl) – 380 Ft
  • 1 kg burgonya – 490 Ft
  • 2 ek vaj (kb. 60 g) – 230 Ft
  • 1 csokor petrezselyem – 180 Ft
  • só – 20 Ft

Elkészítés:

  1. A csirkecombokat kicsontozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük a sajttal.
  2. Fogpiszkálóval zárjuk, lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, majd 8–10 perc alatt aranybarnára sütjük bő olajban.
  3. A körethez a krumplit megfőzzük sós vízben, leszűrjük, majd vajon és aprított petrezselyemmel átforgatjuk.

Költség: kb. 3 450 Ft / 4 főre

1316650048

Sütőtökös édes nudli

Hozzávalók (4 főre):

  • 300 g sült sütőtökpüré – 300 Ft
  • 250 g főtt burgonya – 190 Ft
  • 150 g liszt – 45 Ft
  • 1 tojás – 65 Ft
  • 2 ek cukor – 35 Ft
  • csipet só – 5 Ft
  • 50 g vaj – 170 Ft
  • 80 g zsemlemorzsa – 80 Ft
  • 1 tk fahéj vagy vaníliás cukor – 40 Ft

Elkészítés:

  1. A sütőtökpürét és a főtt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, majd fokozatosan a lisztet.
  2. Lágy tésztát gyúrunk, ujjnyi rudakká sodorjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk.
  3. Sós vízben kifőzzük (akkor jó, ha feljönnek a tetejére), majd pirított vajas morzsába forgatjuk.
  4. A friss nudli tetejét fahéjjal vagy vaníliás cukorral hintjük meg.

Költség: kb. 960 Ft / 4 főre

Összesített költség

Teljes költség: kb. 4 990 Ft / 4 főre

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó