- Keserű az uborka? A kukurbitacin nevű vegyület okozza.
- A hőstressz, vízhiány vagy túltrágyázás is fokozhatja a keserű ízt.
- Mutatjuk, mely fajtákkal járhatsz jól, illetve azt is, hogy mit tehetsz a keserű íz ellen.
Az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú zöldség az uborka, amely kitűnő rost és káliumforrás, emellett könnyen emészthető és enyhén vízhajtó hatású.
Az uborka frissítő, lédús, és nyáron szinte nélkülözhetetlen zöldség a magyar konyhában. Ám sokan találkoztak már azzal a bosszantó jelenséggel, amikor az uborka nem a várt ízélményt nyújtja, hanem kifejezetten keserű.
Ezért keserű az uborka
Az uborka keserű ízét egy természetes vegyület, a kukurbitacin okozza. Ez a furcsa nevű vegyület főként a tök- és uborkafélék családjába tartozó növényekben található meg, és természetes védekezési mechanizmusként szolgál a kártevők ellen. A kukurbitacin elsősorban az uborka héjában, illetve a szárhoz közelebbi végeken halmozódik fel.
Több tényező is előidézheti, hogy az uborka nagyobb mennyiségben termelje ezt a keserű vegyületet. A szélsőséges hőmérséklet (a hirtelen jött hőség vagy hideg stresszt jelent a növénynek, ami fokozott kukurbitacin-termeléshez vezethet), a vízhiány (a növény „védekező állapotba” kapcsol), a túltrágyázás (a túl sok nitrogénszármazék is előidézheti a keserű íz kialakulását), illetve a nem megfelelő fajta.
Egyes fajták ugyanis hajlamosabbak a kukurbitacin-termelésre, főleg ha nem hibrid, hanem régebbi típusú uborkáról van szó. Ha saját kertedben termesztesz uborkát, érdemes erre a négy faktorra figyelni. És arra is, hogy szüretelj időben: a túl sokáig a tövön hagyott uborka nagyobb eséllyel lesz keserű.
Erre figyelj a piacon/boltban!
Vásárláskor is érdemes figyelni. Ha boltban vagy piacon vásárolsz uborkát, válaszd a kisebb, vékonyabb példányokat – ezek általában fiatalabbak, és kisebb eséllyel keserűek. Érdemes megkérdezni a termelőt – sok piaci árus szívesen megosztja, milyen fajta uborkát árul. Galériánk után azt is eláruljuk, mit tehetsz, ha keserű az uborka, amit vettél!





Mit tehetsz, ha már keserű az uborka?
Nyilván csak kóstolás után derül ki, ha az uborka kellemetlen ízű, ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlen ki kellene dobni. Ha már hazavitted a keserű uborkát, a következő praktikák enyhíthetik a kellemetlen ízt:
- Hámozd meg – a héj eltávolításával jelentősen csökken a keserűség.
- Vágd le a végeit, különösen a szár felőlit – ez a rész tartalmazza a legtöbb kukurbitacint.
- Áztasd sós vízbe 10–15 percre – ez segíthet kiszívni a keserű vegyületeket.
- Dörzsöld össze a levágott végeket – régi népi praktika, amely sokszor beválik.
Kapcsolódó: A szobanövények megmentője – Ezért nem érdemes kidobni az uborkahéjat
A keserű uborka bosszantó, de legtöbbször megelőzhető vagy orvosolható probléma. Legyen szó saját termesztésről vagy vásárlásról, némi tudatossággal garantáltan élvezheted ennek a zöldségnek a friss, nyári ízét – keserűség nélkül.
Ez is érdekelhet: Edd és idd magad szépre nyáron is: a bőrbarát táplálkozás ábécéje
Kiemelt kép és a galéria képei: Canva