––SZPONZORÁLT TARTALOM––
A bőr állapota – vagyis hogy mikor jelennek meg az öregedés első jelei, mennyire marad rugalmas és üde – nagymértékben múlik azon is, hogy mit eszünk és iszunk nap mint nap. A táplálkozás nem csupán az általános egészségünkre van hatással, hanem a bőr szépségére is: ha bizonyos tápanyagokból hiányt szenvedünk, vagy túl sok káros összetevőt viszünk be, az az arcbőrön is hamar meglátszik.
A bőr idő előtt öregedhet, a finom barázdák gyorsabban mélyülhetnek, és a gyulladt, fájdalmas bőrproblémák is könnyebben kialakulnak, különösen akkor, ha étrendünket főként cukros, túlzottan sós, feldolgozott, vagy transzzsírokban gazdag ételek uralják. Nyáron pedig mindennek tetejében a napfény, a klóros víz és a hőmérséklet-ingadozások is extra kihívás elé állítják a bőrünket.
A bőrbarát táplálkozás ábécéje
Itt az ideje, hogy ne csak kívülről, hanem belülről is támogassuk a szépségünket – bőrbarát ételekkel és italokkal. Mutatjuk az A-tól Z-ig, hogy milyemn ételekkel és italokkal lehet igazán csodás a bőr nyáron is!
A, mint Antioxidánsok
A bőr öregedésének egyik fő okozója a szabadgyökök károsító hatása, amelyet az UV-sugárzás, légszennyezés és stressz is fokozhat. Az antioxidánsok – például a C- és E-vitamin, a flavonoidok vagy a szelén – segítenek semlegesíteni a káros szabadgyököket, így támogatják a bőr fiatalságát.
Igazi szuperhősök, de erejük nem határtalan, így a fényvédelemről sose feledkezz meg, különösen annak tudatában, hogy a rákos elváltozásokért is nagyban az UV-sugárzás felelős, és bizony a bőröregedés látható jeleinek több mint 80 százalékáért is. Fogyassz sok friss bogyós gyümölcsöt (áfonya, málna, eper), zöldséget (brokkoli, spenót), valamint olajos magvakat és étcsokoládét (igen, jól olvastad – utóbbit csak mértékkel persze).

Vannak ételek, amelyek kifejezetten jót tesznek a bőrünknek (Fotó: Pexels/Elle Hughes)
B, mint B-vitamin-komplex
A B-vitaminok – különösen a B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 és B7 (biotin) – szerepet játszanak a bőr regenerálódásában, a faggyútermelés szabályozásában, valamint a gyulladások mérséklésében. A biotin hiánya pedig gyakran jár száraz, hámló bőrrel – már csak emiatt is érdemes odafigyelni rá. Jó források: tojás, avokádó, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és olajos magvak (különösen a lenmag és a napraforgómag).
C, mint C-vitamin
A C-vitamin nemcsak az immunrendszerünk pajzsa, hanem a kollagéntermelés alapvető vitaminja is. A kollagén pedig az, ami segít feszesen, rugalmasan és fiatalosan tartani a bőrt. A nyári időszakban különösen érdemes minél több C-vitaminban gazdag ételt beiktatni: paprika, eper, narancs, kivi, brokkoli, petrezselyem – és máris tettünk valamit a ráncok ellen. Különösen, ha C-vitaminos bőrápolót, például Sejtmegújító szérum-eszenciát is használunk, hiszen nem képes minden, elfogyasztott C-vitamin a bőrben is hasznosulni.
D, mint Dinnye
A nyár legnépszerűbb gyümölcse nem véletlenül lett bőrápoló sztár is: 90% fölötti víztartalma segít a hidratálásban, míg a benne lévő A- és C-vitamin, valamint a likopin nevű antioxidáns védelmet nyújthat a nap okozta károsodás ellen. Plusz: hűsít és isteni finom!
E, mint egészséges zsírok
Zsírokra igenis szüksége van rájuk a szervezetünknek. Az egészséges zsírok hozzájárulnak az optimális hormonháztartáshoz, a megfelelő szívműködéshes, a kognitív funkciók működéséhez – és bizony még bőrünk állapotához is. Az esszenciális zsírsavak (például omega-3 és omega-6) fontosak a bőr egészségéhez, mert segítenek a hidratáltságban, a gyulladások csökkentésében és a bőr védőgátjának megerősítésében. Rendszeres fogyasztásuk segíthet a bőr ragyogásának, hidratáltságának, rugalmasságának és ellenálló képességének erősítésében. Lazac, makréla, lenmag, dió, avokádó – ha ezek rendszeres szereplői az étrendednek, a bőröd láthatóan puhábbá és rugalmasabbá válik.
H, mint hidratálás
A folyadék, jobban mondva a víz a bőr titkos szövetségese, úgy is mondhatjuk, hogy a belső hidratálás a bőr egészségének alapvető feltétele. Ha nem iszol eleget, a bőröd hamar elveszíti üdeségét, feszességét. A nyári hőségben ráadásul a vízveszteség fokozott, így fontos az extra hidratálás is. Fogyassz legalább 2,5 liter vizet (fokozott izzadás esetén ennél is többet), hidratáló zöldségeket és gyümölcsöket (őszibarack, uborka, ananász, dinnye), frissítő gyógyteákat (például citromfű) és az ízesített vizeket (uborkás víz, mentalevél, citrom kombinációval).
Viszont hiába iszol nagyon sokat, ne feledd, hogy hidratálni bizony kívülről is kell. Válassz olyan termékeket, amelyek nemcsak krém, de akár zselés állagú hidratáló arcápolót is kínálnak, így akkor is jól esik majd felkenni, ha a hőségben egy klasszikus krémet túl nehéznek éreznél. (Ilyen például az Yves Rocher Hydra Végétal termékcsaládja, amelynek 48 órás hidratáló zselés arcápolója még a zsíros bőrűek számára is könnyed érzést biztosít).
I, mint Italok – okosan és tudatosan
Kerüld a túlzott alkoholfogyasztást, a cukros üdítőket és a koffeintartalmú italokat, mert ezek vizet vonnak el a szervezetből, erre pedig igazán nincs szükség akkor, amikor minden az egészséges hidratáltság ellen dolgozik. Helyettük válassz – elsődleges természetesen vizet– frissen préselt gyümölcsleveket, házi limonádét vagy nyugtató hatású jeges gyógyteákat. A zöld tea például antioxidánsokban gazdag, és még az anyagcserét is serkenti.
Z, mint Zöldségek – nyáron és utána is minden nap
A színes zöldségek nemcsak a tányéron mutatnak jót, a bőrünk is meghálálja őket. A paradicsom likopinban, a répa béta-karotinban, a cukkini és az uborka vízben gazdag – mindegyik segíti a bőr regenerációját és védekezését. Ráadásul nyersen, grillezve vagy smoothie-ban is mennyeiek, nyáron pedig szezonjuk van, így a pénztárcánkat sem terhelik meg annyira.
Kapcsolódó: Ezek a hétköznapi finomságok viszont gyorsan öregítik a bőröd
Kiemelt kép: Canva