káposzta egészségügyi előnyök

Nem túl szexi, pedig gyógyító élelmiszer – Ezért együnk több káposztát

Rendkívül tápláló, vitaminokban gazdag és rengeteg egészségügyi előnye van, mégis sokan frászt kapnak tőle. A káposzta remek alapanyag, mutatjuk is, hogy miért.

A káposzta is azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyekre nem feltétlenül konyhánk főszereplőjeként gondolunk. Persze, a karácsonyi töltött káposzta a gasztro piedesztálon áll, és a coleslaw salátát is úgy esszük, mintha nem lenne holnap, de alapvetően egy mostoha sorsú zöldségről van szó. A rossz PR-ján nem segített, hogy egy időben rendkívül elterjedt a káposztaleves diéta, és már a zöldség neve hallatán émelyegni kezdett az ember.

Minden formában színes zöldség a káposzta

A keresztesvirágúak családjába tartozik a káposzta, ez a tömött, leveles zöldség, ami a fejes salátához hasonlít. További rokonai a brokkoli, a kelkáposzta, a retek vagy a kelbimbó. Több ezer éve termesztik, és valamennyi nemzet konyhájában fellelhető, köszönhetően eltarthatóságának és sokoldalúságának.

Az egyik legvadabb elmélet visszavezet az i.e. 1000 körüli Római Birodalomig, ahol luxuscsemegének számított, és azt állították róla, hogy gyógyítja a kopaszságot. Ez a teória ugyan alaptalan, az viszont közel sem, hogy magas C-vitamintartalmának köszönhetően a skorbut elűzésére használták a 17. és 18. században Európa-szerte.

Bár a káposzta egyszerű zöldségnek tűnik, számos fajtája létezik, mindegyik sajátos ízzel és felhasználási lehetőséggel. A leggyakoribb káposzta típusok a következők:

  • Zöld káposzta: Az egyik legelterjedtebb fajta, amely enyhén édes ízével tökéletes salátákhoz, főzelékekhez vagy káposztás ételekhez.
  • Vörös káposzta: Az élénk lila-piros színét az antocianin vegyület adja, amelyről úgy tartják, hogy segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Főzve szintén enyhén édes, és színesíti a fogásokat.
  • Savoyai káposzta: Egy olasz fajta, amely hajlékony levelekkel rendelkezik, és a legédesebb káposzták közé tartozik. Kiváló választás káposzta tekercsekhez.
  • Napa káposzta: Enyhe, zsenge ízű, és a kimchi alapja. Kiválóan használható ázsiai ételekben, mivel könnyen felszívja a sóoldatot, és jól párosítható különféle ízekkel.
káposzta egészségügyi előnyök

A káposzta sokoldalúan felhasználható és rendkívül tartós (Fotó: Getty Images)

Nem csupán fogyaszt, az emésztésnek is jót tesz

Az utóbbi években egyre többen fedezik fel újra a káposztát, és nem véletlenül. A káposzta nemcsak finom és olcsó, hanem tele van olyan jótékony hatóanyagokkal is, amelyek segítenek megőrizni egészségünket. Az alábbiakban összegyűjtöttük a káposzta legfontosabb előnyeit.

1. Gazdag tápanyagokban

A káposzta egy igazi vitaminbomba. Kiváló C-vitamin forrás, ami erősíti az immunrendszert és segít megelőzni a megfázást. Emellett K-vitamint is tartalmaz, amely hozzájárul a csontok egészségéhez, és segíti a véralvadást. Folsavat és B6-vitamint is bőségesen találunk benne, amelyek az idegrendszert és az agyi funkciókat támogatják.

2. Jó hatással van az emésztésre

A zöldség rostban gazdag, amely segít a bélflóra karbantartásában, és javítja az emésztést. Azok számára, akik hajlamosak a székrekedésre, a rendszeres káposztafogyasztás enyhítheti a problémákat.

Főzés után a káposzta rosttartalmát könnyebben megemésztjük,

így azok számára is ajánlott, akik érzékenyek a nyers zöldségekre, és a káposztát a szellentő ételek közé sorolják. Noha a nyers zöldségből jobban hasznosulnak az antioxidánsok, az emészthetőség miatt ez nem mindenkinek megfelelő.

3 mennyei recept lila káposztából, ahogy még nem gondoltál rá

3. Alacsony kalóriatartalom

Mivel alacsony kalóriatartalmú, ideális választás azok számára, akik figyelnek a testsúlyukra. A káposzta salátákban, levesekben vagy köretként is megállja a helyét, miközben segíthet a telítettség érzésének fenntartásában.

4. Hosszú eltarthatóság

Egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül tartós. Ha megfelelően tároljuk, akár három hétig is eláll a hűtőszekrényben, így nem kell attól tartanunk, hogy gyorsan megromlik, mint más zöldségek. Akár el is feledkezhetünk róla egy hétig, akkor is ropogós lesz.

Lehet főszereplő vagy kiegészítő

Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a káposztát számos módon felhasználhatjuk a konyhában. Apríthatjuk ropogósra vagy főzhetjük selymesre, nem fogunk csalódni a végeredményben. Készíthető belőle leves, ragu, saláta, főzelék, megtömhetünk vele egy tacót, összekeverhetjük babbal vagy reszelhetünk rá almát.

káposzta egészségügyi előnyök

Főve jobban hasznosítható a káposzta rosttartalma (Fotó: Getty Images)

Két szuper recept káposztával

Íme, két roppant egyszerű recept, melyeket könnyedén beilleszthetünk a heti menütervbe.

1. Párolt káposzta fokhagymával és vajjal

Hozzávalók:

  • 1 fej zöld káposzta
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A káposztát vágjuk félbe, majd csíkokra.
  2. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát. Pirítsuk pár percig.
  3. Adjuk hozzá a káposztát, és keverjük össze. Pároljuk 5-10 percig, amíg a káposzta megpuhul.
  4. Sóval, borssal ízesítsük, és tálaljuk köretként vagy főételként.

2. Savanyú káposztás tészta

Hozzávalók:

  • 200 g tészta
  • 1/2 fej savanyú káposzta
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 100 g szalonna vagy kolbász
  • Só, bors, kömény ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tésztát főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le.
  2. Egy serpenyőben olívaolajon pirítsuk meg a szalonnát vagy kolbászt.
  3. Adjuk hozzá a savanyú káposztát, és pirítsuk pár percig.
  4. Keverjük bele a tésztát, és ízesítsük sóval, borssal és köménnyel. Tálaljuk forrón.

Nagyanyáink immunerősítője a savanyú káposzta – Így készítsd el otthon

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó