A nyár egyik kedvelt slágerzöldsége, a patisszon, amelyet sokan csak rántva kóstoltak meg. Pedig a csillagtök rendkívül sokoldalú, a levestől a süteményig bármi készíthető belőle. Van élet a rántott patisszonon túl.

Nyári töknek vagy csillagtöknek is hívják a nyár egyik slágerzöldségét, a patisszont. Sokaknak leginkább gyerekkori nyarakat idéz ez az élénk színű zöldség, ám felnőttként jobbára elmegyünk mellette a boltban.

Pedig nemcsak formája és színei miatt érdemes vele foglalkozni, hanem mert rendkívül sokoldalú, könnyű elkészíteni, és még könnyebb megemészteni. Aki unja a tököt és a padlizsánt, vagy pehelykönnyű ebédre vágyik, legközelebb bátran tegyen csillagtököt a kosarába!

Már az indiánok is csodálták a patisszon sokoldalúságát

A csillagtök története több ezer éves múltra tekint vissza. Amerikából származik, ahol a mai zöldség őseit régi civilizációk, indián törzsek, köztük az inkák és a maják termesztették.

Már akkor nagyon kedvelték ellenálló természete és bőséges termése miatt.

Angol nyelvű elnevezése (pattypan squash) a pástétomsütő formára utal.

Az amerikai kontinens felfedezésével Kolumbusz Kristóf számos zöldségnek és gyümölcsnek nyitott utat az Óvilág felé. A csillagtök is ezek közé tartozott, az európaiakat sem kellett győzködni az ízletes és tápláló zöldség fogyasztásáról.

A patisszon világszerte rendkívül sikeres pályát futott be a kertekben és a konyhákban egyaránt. Az Egyesült Államokban például ősszel is nagyon népszerű, ahol a halloweeni és hálaadás napi hagyományoknak is szerves részét képezi. Elkészítése során a tökmagokat is felhasználják, melyek sütve vagy pirítva igazi csemegének számítanak.

patisszon tápanyag receptek

Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók nagy barátja a patisszon (Fotó: Getty Images)

Miért együk a patisszont?

Finom, tápláló, egészséges, kell ennél több? Íme, néhány jellemző, amelyek miatt érdemes beiktatni az étrendünkbe.

1. Tápanyagban gazdag

Az ezerarcú zöldség remek A- és C-vitamin forrás, amelyekről tudjuk, hogy létfontosságúak az immunrendszer és a bőr egészségének fenntartásához. Ezenkívül káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaz, amelyek támogatják a szív egészségét és az emésztést.

2. Antioxidánsokat tartalmaz

A csillagtök tele van antioxidánsokkal, köztük karotinoidokkal és flavonoidokkal, amelyek segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, és csökkentik a gyulladást. Ezek az antioxidánsok csökkenthetik a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek kockázatát.

3. A fogyókúrázók barátja

Ha kicsit fogynánk nyár végéig, akár mehet is, amennyiben bevetjük például a nyári tököt.

Alacsony kalóriatartalmának és magas rosttartalmának köszönhetően ugyanis a patisszon segíthet a testsúly csökkentésben,

mivel teltségérzetet okoz és segíti az emésztést.

4. Sokoldalú

Lényegében bármit lehet belőle készíteni, enyhe íze miatt számos egyéb összetevővel kombinálható. A rántott patisszonon és pirított magjain túl készíthetünk belőle például selymes textúrájó krémlevest, de bátran próbálkozhatunk pite vagy muffin készítésével is.

Édeskés íze miatt nem ördögtől való a csillagtökös brownie sem vagy patisszonos kenyér recept. Főételként pedig számtalan módon megállja a helyét különféle fűszerek és összetevők társaságában, készülhet belőle rizottó, pörkölt, tésztaétel, lecsó vagy curry.

Mit készítsünk belőle?

Hoztunk három receptet, amelyek bizonyítják a patisszon sokoldalú és ízletes felhasználását.

1. Rakott patisszon recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • só, bors
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1 dl paradicsompüré
  • 50 dkg darálthús
  • 30 dkg tejföl
  • 5 dl víz
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 ek étolaj
  • őrölt fűszerkömény
  • 1,5 kg patisszon
  • 20 dkg sajt

A rizst átöblítjük, egy lábast felöntünk a víz felével, és közepes lángon elkezdjük főzni, közben megsózzuk. Amikor megszívta magát, felöntjük a maradék vízzel, és készre főzzük. A hagymákat apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott paradicsomot, paprikát, a paradicsompürét és a fűszereket. További 15 percig főzzük az alapot, majd belerakjuk a darált húst is, és további 10 percig főzzük.

A patisszont előkészítjük: levágjuk a héját, félbevágjuk őket, kimagozzuk, majd kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. Enyhén sós vizet forralunk egy nagyobb edényben, és 2 percig főzzük a patisszonszeleteket. Egy tepsi aljára rétegezzük a rizst, a darált húsos alapot, majd befedjük patisszonnal, és az egészet lekenjük tejföllel. Jöhet az újabb réteg, végül a tetejére reszeljük a sajtot. Mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 35-40 percre.

2. Töltött patisszon recept

patisszon tápanyag receptek

A patisszont szinte bármivel megtölthetjük (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 4 nagy patisszon
  • 1 csésze főtt quinoa
  • 1/2 csésze kockára vágott paradicsom
  • 1/2 csésze apróra vágott spenót
  • 1/4 csésze feta sajt, morzsolva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Levágjuk a patisszonok tetjét, kimagozzuk, és üreget vájunk a közepébe. Egy tálban összekeverjük a főtt quinoát, a kockára vágott paradicsomot, az apróra vágott spenótot, a feta sajtot, az olívaolajat, a sót és a borsot.

Megtöltjük a patisszonokat a keverékkel, tepsibe helyezzük, és miután alufóliával letakartuk, 30 percig sütjük. Eltávolítjuk a fóliát, és további 10 percig sütjük, amíg a patisszon megpuhul. Friss fűszernövényekkel, ízlés szerint mártogatóssal tálaljuk.

3. Patisszon saláta recept

Hozzávalók:

  • 3-4 kisebb patisszon, vékonyra szeletelve
  • 1 csésze koktélparadicsom félbevágva
  • 1/4 csésze vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 1/4 csésze friss bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, bors

Egy nagy tálban keverjük össze a felszeletelt csillagtököt, a koktélparadicsomot, a lilahagymát és a bazsalikomleveleket. Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót és a borsot. Az öntetet a salátára öntjük, és óvatosan összeforgatjuk, hogy mindenhol bevonja. Tökéletes nyári köret, de főételként is megállja a helyét.

Különleges patisszon receptek, amelyeket még biztosan nem próbáltál. 

Kiemelt kép: Getty Images