olasz étterem etikett hiba

7 dolog, amit illetlenség elkövetni egy olasz étteremben

Van az éttermi etikett, és van az olasz éttermi etikett. Mert nem mindegy, hogyan esünk neki egy tál spagettinek. Összeszedtük, mit nem illik olasz éttermekben csinálni.

Az olasz konyha talán az egyik leghíresebb és legkedveltebb az egész világon, és ez nem csak feltételezés, voltak is ilyen irányú felmérések, például 2022-ben. Akkor a TripAdvisor adatait vették alapul, a világ ötven leglátogatottabb városában elemezték az éttermeket a konyhájuk, a népszerűségük, az árképzésük és még egy sor szempont alapján, itt is győztesnek jött ki az olasz gasztronómia.

Kétségtelen, hogy Tokiótól Los Angelesig gyakorlatilag mindenhol van legalább egy olasz étterem, pizzát ott is esznek, ahol azt sem tudják, hogy hol van Nápoly, az olasz ételek pedig úgy hozzátartoznak a nyugati ember életmódjához, mint az áram. Manapság nagy sztárok a TikTokon a nonnák is, vagyis az olasz nagymamák. Többszáz millió, olyan hashtaggel ellátott videó kering a közösségi oldalon, amelyben nonnák konyhaművészetében gyönyörködhetünk. Mi ez, ha nem annak bizonyítéka, hogy a hagyományos olasz ételek virágkorukat élik?

Etikett bakik egy olasz étteremben

Dehát mindez természetes, hiszen mi végre volnánk a földön lasagne, spagetti és rizotto nélkül? Na de egy autentikus olasz étteremben nemcsak őrületes ízekbe, de kisebb akadályokba is ütközhetünk, például az ételek sorrendjét illetően (ezt hivatott segíteni egy korábbi cikkünk, amelyben az olasz konyha gasztronómiai szakkifejezéseit vettük sorra). 

Feltételezhetnénk, hogy van egy általános éttermi etikett, amely mindenhol érvényes, és ez bizonyos mértékig igaz is. Elvégre nem számít, hogy milyen étteremben jársz, udvariatlanságnak számít, ha nyitott szájjal rágsz, vagy ha többet foglalkozol a telefonoddal, mint az étkezőtársaiddal. De ahogyan a steakházakra is vonatkoznak bizonyos etikett szabályok, úgy az olasz éttermekben is van egy egész sor illemszabály, amelyeket érdemes betartani. 

Lássuk hát, melyek azok a hibák, amelyekbe nem kellene belefutnunk…

6 illetlenség olasz étteremben

Nagyon nem mindegy ám, hogyan esszük a spagettit!  Van, ami illetlenségnek számít egy olasz étteremben (Fotó: Canva)

1. Hiba: Tésztát kérni köretként

Hogy ezt megértsük, tudni kell a következőket: az olasz étkezés hagyományosan több fogásból áll. Az első az antipasto (előétel, többes száma antipasti), primo (első fogás, általában tészta vagy rizottó, többes száma primi), secondo (második fogás, általában hús vagy hal, többes száma secondi), contorno (köret, általában zöldség, többes száma contorni) és dolce (desszert, többes száma dolci). 

Ebből is látszik, hogy

a rizottó és a tészta nem köretek, mint nálunk,

hanem teljes értékű primik. Ha túl soknak tűnik a tészta, illetve a főtétel körettel, de nem akarnád kihagyni, inkább csomagoltasd el a maradékot. Ez még az elegáns helyeken is teljesen elfogadott, hiszen nekik is céljuk, hogy minél kevesebb étel menjen kárba.

Íme néhány tippünk, ha az olasz konyhának adóznál és pizzát sütnél otthon.

2. Hiba: Elvágni a spagettit

Dio mio! Vannak etikett hibák, van hazaárulás, és van az, amikor valaki késsel esik neki a spagettinek. Viccet félretéve, az olasz asztali etikett szerint a spagettit és a fettuccinét (szélesmetéltet) nem szabad késsel kisebb darabokra vágni, és a jól ismert kanálban forgatás sem igazán kívánatos, ez kezdő versenyzőre utal.

Az olaszok szerint ugyanis csakis villával illik feltekerni (és nem vágni!) a hosszú tésztát.

Kis gyakorlással biztosan menni fog feltekerni a tésztaegységet, méghozzá úgy, hogy az beférjen a szánkba, és ne kelljen azt elharapva a felét a tányérra ejteni… Ezt elkerülendő akkor már inkább használjuk a kanalat is.

3. Hiba: Késsel vágni a lasagnét

Ez már kevéssé köztudott, de ahogyan a spagettit vagy a fettuccinét is udvariatlanságnak számít felvágni, úgy az olaszok szerint a töltött tészták, például a lasagne vagy a ravioli felvágásához is helytelen villát és kést használni. Ezeknél is a villa használata számít olaszosan udvariasnak.

4. Hiba: Kenyeret tésztával

Nincs is jobb, mint a meleg, ropogós olasz kenyér. Fontos, hogy a kenyeret nem szabad más keményítő tartalmú ételekkel, például rizottóval vagy tésztával fogyasztani. A kenyeret tehát csak a leveshez vagy a salátákhoz illik enni, akkor is, ha az asztalon marad némi kenyér a secondo ideje alatt. És igen, a tányéron maradt tésztaszószt is modortalanság kenyérrel tunkolni. Otthon vagy barátoknál persze belefér, de egy étteremben nem.

olasz étterem etikett hiba

Az olasz éttermek etikettje nem bonyolult, elég néhány dolgot észben tartani. Például nem szórunk parmezánt tengeri herkentyűs fogásokra (Fotó: Canva)

5. Hiba: Parmezán halas, tengeri herkentyűs ételeken

Extra parmezánt mindig, mindenhol ér kérni, kivéve, ha halas vagy tengeri herkentyűs tésztát eszel. E mögött az az elmélet, hogy a parmezán elnyomja a tengeri kütyük ízét. És mivel az olaszoknak nagyon erős a kapcsolatuk az ételekkel, és igen pontos elképzeléseik vannak arról, hogy mit lehet és mit nem, fogadjuk el, hogy étteremben nem szórunk sajtot ezekre. Sót és borsot természetesen bármikor kérhetsz hozzájuk.

6. Hiba: Kapucsínót kérni étkezés után

Igen, a kapucsínó, vagyis cappuccino igen népszerű Olaszországban, mégpedig a délelőtti órákban. Mondjuk egy péksüti mellé ideális is. Esetleg magában délután. De hogy vacsora után, az hallatlan! Ha nem csúszik a fekete, de kellene egy kis koffeinlöket, kérj egy macchiatót (ez egy presszó kávé egy kicsinyke tejhabbal.)

7. Hiba: Siettetni a dolgokat

Az étkezés fontos, egy nyugodt, élvezni való dolog. Az olaszok időt szánnak arra, hogy minden fogást élvezzenek, társaságban legyenek. Ha elsietjük az ételt, vagy türelmetlenségünket fejezzük ki a kiszolgálással kapcsolatban, az megintcsak udvariatlanságnak tűnhet. Ha olasz étteremben jársz, engedd el a mindennapok feszültségét, lassulj le és élvezd ki az ízeket.

Nem csak a spagetti késsel nyiszatolása számít felfoghatatlannak: az olaszok szerint ezek a főbűnök, amelyeket olasz ételekkel elkövethetünk.

Kiemelt kép: Canva