Az olaszok szerint ezek a főbűnök, amelyeket olasz ételekkel elkövethetünk  

Mi a legrosszabb dolog, ami egy tésztával vagy egy pizzával történhet?

Az olasz konyha világhírű – bármelyik országban járunk, szinte biztos, hogy belebotlunk legalább egy pizzériába vagy olasz éterrembe. A finomabbnál finomabb tésztaételeknek rengeteg rajongója van, de persze ízlés kérdése, ki hogyan szereti fogyasztani őket.

2018-ban a YouGov közvélemény-kutató cég kiderítette, hogy az olasz a világ legnépszerűbb konyhája, most pedig arról készített felmérést, hogy milyen szörnyűségeket követhetnek el ellene az emberek. A YouGov elemzői először összeállítottak egy 19 tételből álló listát, amelyen felsorolták azokat a tetteket, amelyek vélhetően bűnnek számítanak az olasz konyhában, majd 17 ország (köztük Olaszország) lakóit kérdezték meg arról, hogy egyiket-másikat mennyire tartják elfogadhatónak vagy elfogadhatatlannak. A 19-es lista négy tételével az olaszoknak semmi problémájuk, vagyis szerintük

teljesen oké pizzát ebédelni, bolognai szósszal fogyasztani a spagettit, a kezünk helyett villával enni a pizzát, illetve húsgolyót tenni a spagettire.  

További négy tétel teljesen megosztotta az olaszokat, a megkérdezettek fele pártolta, a másik fele ellenezte, hogy a rizottóra előételként vagy köretként tekintsünk, hogy a tészta főzővizébe olajat tegyünk, hogy kettétörjük a spagettit főzés előtt, és hogy üres tésztát tegyünk a tányérunkra, majd csak azután öntsük rá a szószt.

Fotó: Getty Images

A lista maradék 11 tétele azonban egyértelműen szentségtörés az olasz válaszadók szerint.

A legeslegborzasztóbb merénylet, amelyet az olasz konyha ellen elkövethetünk, ha ketchupot teszünk a tésztánkra.

De majdnem ekkora kegyetlenség az olaszok szerint, ha a száraztésztával együtt kezdjük el forralni a főzővizet. És mi van a hírhedt ananászos pizzával, ami hazánkban is rengeteg helyel fellelhető? Nem kérdés, hiszen az olaszok szerint a harmadik legszörnyűbb dolog, ami a nemzeti ételeikkel történhet, ha megpakoljuk ananásszal a pizzát, vagyis ha hawaii pizzát készítünk. Ha már a pizzánál tartunk: attól biztosan nem lenne kifogása az olaszoknak, ha megfogadjuk a New York-i pizzamester tippjeit, és ily módon készítjük el otthon a pizzánkat!

Fotó: Getty Images

Rendkívül bosszantja az olaszokat az is, ha a tésztaételekre köretként tekintünk, ha a hosszú tésztákat nem a villánkra tekerjük, hanem egy késsel kisebb darabokra vágjuk, és ha a carbonara szószt tejszín hozzáadásával készítjük. De a kulináris rendőrség olasz osztaga akkor is letartóztatna minket, ha olyan tésztaételt kívánnánk sajttal megszórni, amiben van tengeri herkentyű, ha hideg vízzel öblítenénk le a frissen kifőtt tésztát, vagy ha kapucsínót szeretnénk inni ebéd után. Só hozzáadása nélkül kifőzni a tésztát és fokhagymás kenyeret majszolni tésztaételek mellé ugyan nem főbenjáró bűn a kutatás szerint, de ha tiszteljük az olasz konyhát, ilyet sem teszünk.  

Kiemelt kép: Getty Images