New York egyik menő éttermének pizzaspecialistája segít kijavítani a leggyakoribb hibákat, amiket otthoni pizzasütés közben elkövethetünk.

Giorgia Caporuscio, olasz születésű New York-i pizzamester már egy évtizede vezeti a nápolyi pizza fellegvárának számító Don Antonio éttermet. Elhivatottságát jelzi, hogy ő lett a világ legfiatalabb női pizzakészítő világbajnoka 2013-ban, és a mottója is ez: „Making pizza is my yoga” (A pizzakészítés az én jógám.)

Giorgia Caporuscio édesapjával, Roberto Caporuscio séffel a Food Network & Cooking Channel New York City Wine & Food Festival rendezvényen 2016. október 13-án (Forrás: Cindy Ord/Getty Images for NYCWFF)

A 31 éves Giorgia azt élvezi a legjobban az éttermi munkában, amikor átadhatja a tudását a vendégeinek. A pandémia előtt felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopokat is tartott, és ezt szeretné folytatni a jövőben is. Addig is elárulta az Insidernek, hogy mi az 5 leggyakoribb hiba, amit az otthoni pizzasütéskor elkövetünk, és hogyan javíthatjuk ki.

1. Figyeljünk a hozzávalók sorrendjére!

Caporuscio szerint a tészta minősége szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy az egyes hozzávalókat milyen sorrendben keverjük egymáshoz. Mindig a liszttel és az élesztővel kell kezdeni, aztán lassan hozzáadni a vizet. Csak ezután következhet a só. „Soha ne tegyük egyszerre a sót és az élesztőt a liszthez”– tanácsolja a pizzaszakértő. A só ugyanis „megöli” az élesztő-folyamatot, vagyis nem fog megkelni a tésztánk. 

2. Ne tegyük hűtőbe a tésztát!

Mindvégig szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozzunk. Várjunk türelemmel, amíg a tészta megkel „Ehhez kb. 24 óra szükséges (attól függően, hogy mennyi élesztőt használtunk a tésztához). Ha nem siettetjük a dolgot, akkor a tésztánk jobb állagú, és jobban emészthető lesz” – mondja Caporuscio.

3. A nyújtáshoz sima liszt helyett búzadarát használjunk!

„A sima lisztet fel fogja venni a tészta és ettől megváltozik az állaga. El fogja veszíteni a rugalmasságát” – figyelmeztet a pizzamester. Ezzel végül pont azt az erőfeszítést nullázuk le, amit a tészta megfelelő kelesztésébe fektettünk. „Ha nincs otthon búzadaránk, akkor kukoricalisztet is használhatunk, de attól lesz egy kis mellékíze a tésztának”.

Forrás: Getty Images

4. Maximum hőfokon melegítsük elő a sütőt!

Caporuscio szerint az is fontos, hogy előmelegítéskor a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra melegítsük fel, 45-50 perccel a sütés megkezdése előtt. „A pizzatésztának szüksége van erre a magas hőfok által előidézett kezdőlökésre” ahhoz, hogy emelkedni kezdjen” – mondja. Ha a hőmérséklet túl alacsony, a tésztának nem lesz olyan külső kérge, ami belül azért puha – pedig ez a nápolyi-stílusú pizza lényege.

5. Használjunk hővezető sütőfelületet!

„Aki teheti, használjon pizzakövet” – javasolja a pizzaszakértő. Ezzel biztosítható, hogy a pizza alja jól átsüljön. Ha nincs pizzakő, az sem baj. Használjunk egy lefelé fordított tepsit és arra tegyük a tésztát. A fém fel fog melegedni és megsüti a tészta alját, hasonlóan ahhoz, ahogy a pizzakő tenné.

(Kiemelt kép: Getty Images)