Magyar ember evés közben nem beszél, szól a mondás – és ezt például tényleg érdemes betartani.

„Na, őt se tanították meg otthon késsel-villával enni” – szokás arra mondani, aki nem tudja az alapvető illemszabályokat. Persze attól még, mert tudjuk, hogy a késsel és villával való evéskor jobb kézben van a kés, bal kézben a villa, még ne bízzuk el magunkat. Az étkezési protokollba nemcsak az tartozik bele, hogy hogyan és mivel, milyen sorrendben fogyasztjuk el az elénk tett ételeket, italokat, hanem az is, hogy az asztaltársasággal hogyan viselkedünk. Felsoroljuk a leggyakrabban elkövetett hibákat – hogy a jövőben nagy ívben elkerülhessük ezeket. Mit nem illik tehát?

Teli szájjal beszélni

Mielőtt beszélni kezdenénk, nyeljük le az éppen rágott ételt. És ha valaki éppen akkor kérdez tőlünk valamit, amikor bekaptunk egy falatot, takarjuk el a szánkat az ujjainkkal, hogy így jelezzük: még rágunk.

Egyszerre felvágni a tányérunkon található összes ételt

Nem illik előre falatokra felvágni mondjuk egy teljes szelet steaket, egyszerűen nem elegáns. Ráadásul ha nem tesszük, a falás is elkerülhető: ha egyszerre egy falatnyit vágunk valamiből, akkor lassabban tudunk enni, jobban ki tudjuk élvezni az ízeket.

Elkezdeni enni, mielőtt mindenki megkapta volna az ételét

Az etikett szerint meg kell várnunk, amíg az asztalunknál ülők mindegyikének felszolgálják az adott fogást, és csak ezután szabad elkezdenünk enni.

„Nem mentség, hogy nagyon éhesek vagyunk, és az sem, hogy aggódunk, hogy kihűl az ételünk”

– magyarázta Jacqueline Whitmore etikett szakértő a Fox Newsnak.

Szónokolni

Egy ebéd vagy egy vacsora felett folytatott beszélgetésnek olyannak kell lennie, mint egy teniszmeccsnek. Akkor jó, ha ketten vagy többen folytatják. Igyekezzünk többet hallgatni, mint beszélni, és tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyek másokat történetmesélésre ösztönöznek.

Csekkolni a telefonunkat

Ránézni, aztán megint ránézni, esetleg még egy-két üzenetet meg is írni, miközben asztaltársaságban vagyunk, nagy hiba. „Nagy illetlenség folyamatosan a telefonunkat csekkolni vagy közösségi oldalakat görgetni – akár kollégákkal, akár barátokkal ebédelünk vagy vacsorázunk” – mondta Sharon Schweizer etikett szakértő a Reader’s Digestnek. Ha nehezen tudunk ellállni a kísértésnek, hogy a szemünk előtt lévő mobilra időről időre ránézzünk, a legjobb, ha eltesszük a látókörünkből. Ha pedig egy fontos hívást kell fogadnunk vagy indítanunk, akkor álljunk fel az asztaltól, és lépjünk el pár lépést tőle.

Fotó: Getty Images

Megsózni az ételt, mielőtt megkóstoltuk volna

Valóságos sértés lehet a vendéglátónk vagy az étterem séfje számára, ha egyetlen falat megkóstolása nélkül megsózzuk és/vagy megborsozzuk a szervírozott ételt. Vannak, akik ebből az illetlenségből komoly következményeket is levonnak: egyes fejvadászok szerint az, aki ilyet tesz, előítéletes.

A tányér kitörlésére használni a kenyeret

Teljesen rendben van, ha a tányérunk minden – fogyasztásra alkalmas – elemét megesszünk, ám illetlenség a kenyeret vagy a bagettet arra használni, hogy a leves, a szósz vagy a mártás utolsó cseppjeit is felitassuk róla. Néhány ázsiai országban egyébként azért szokás egy kevés ételt hagyni a tányéron, mert így jelzik, hogy a tálalt fogás ízlett, és jóllaktak vele.

Kiemelt kép: Getty Images