7 olasz kifejezés, amit az olasz konyha szerelmeseinek ismerni kell

Az antipasti után jöhet gamberi?

Enni jó és enni kell is, így hát az ételek körül gyakran forognak a gondolataink. Egy 2022 februári kutatás szerint leginkább olasz fogások körül, ugyanis a tanulmány arra a végeredményre jutott, hogy ez a világ legnépszerűbb konyhája. A felmérés a TripAdvisor adatait vette alapul, a világ ötven leglátogatottabb városában elemezték az éttermeket a konyhájuk, a népszerűségük, az árképzésük és még egy sor szempont alapján. A kutatásból egyértelműen az olasz konyha került ki győztesen, a fogások tekintetében pedig a pizza. (Készült elemzés egyébként arról is, hogy az olaszok szerint milyen főbűnöket követünk el az olasz ételekkel.) Nincs ebben semmi meglepő, Magyarországon is lépten-nyomon találunk olasz fogásokat is kínáló éttermeket, pizzériákat, éppen ezért senkinek nem okoz gondot kapásból öt olasz ételt felsorolnia. Az autentikus olasz éttermekben azonban lehet, hogy vakargatni kezdjük a fejünket az étlap láttán, annyi ismeretlen gasztronómiai szakkifejezés tárul elénk. Ezeket érdemes megjegyeznünk, ha nem akarjuk a pincér segítségét kérni az ételválasztáshoz!

Antipasti

Fotó: Getty Images

Ha farkaséhesen toppanunk be egy olasz étterembe, és úgy érezzük, végig bírnánk enni az egész menüt, akkor a sort az antipasti címkével ellátott tételekkel kezdjük. Az antipasti szó szerint annyit tesz, előételek. Általában ezek falatnyi kis adagokból készült tálak, levesek vagy saláták, de a bruschettát, a fokhagymás-olívaolajos pirított kenyérszeletkéket is itt keressük.

Primi

Fotó: Getty Images

Bár a tésztaételekre hajlamosak vagyunk teljes értékű főételként tekinteni, az olasz éttermekben gyakran más szerepet töltenek be. Az étlapon a primi (magyarul: első ételek) szekcióban találjuk a klasszikus tésztaételeket és a rizottókat, ezek azonban általában kisebb adagok, mint amiket egy magyaros étteremben megszokhattunk – azért is, hogy legyen még hely a gyomrunkban a következő fogás(ok)nak!

Secondi

Fotó: Getty Images

Ha van primi, akkor általában van secondi is. A secondi (magyarul: második) szó alatt a klasszikus értelemben vett főételeket sorakoznak, az olyan, fehérjében gazdag fogások, mint a húsok, a halak és egyéb tenger gyümölcsei. Hagyományosan ezeket a tányérokat köret nélkül hozzák ki nekünk, a köretválasztékot a contorni címszónál találjuk.

Griglia

Fotó: Getty Images

Az étlapon sok, kevésbé ismerős kifejezés az étel elkészítési módjára utal. Ilyen például az al forno, amely azt jelenti, hogy sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve. És hogy mit takar a griglia? Jó eséllyel egy isteni grillételt, az alla griglia ugyanis egyszerűen annyit tesz, grillezett. Ha szeretjük a sült húsokat, steakeket, árgus szemekkel keressük ezt a szót a menün.

Salsiccia

Fotó: Getty Images

Az olasz konyhának számtalan verziója van a salsicciára, azaz a kolbászra. A szóval találkozhatunk a tésztaételek között és a pizzák feltétjeit olvasva is. Sőt, érlelt változata az antipasti tányérokon is felbukkanhat.

Gamberi

Fotó: Getty Images

Akik rajonganak a tenger gyümölcseiért, az autentikus olasz éttermekben garantáltan megtalálják a számításukat. Néhány fogást az angol nyelv ismeretében egész egyszerű lefordítani: a salmone lazacot jelent, a calamari tintahalat, míg a frutti di mare a különböző kagylók keverékét (vagyis tenger gyümölcseit). A gamberi azonban trükkös, ugyanis többféle rákot is érthetnek alatta, így érdemes megkérdezni a felszolgálót, hogy az adott étel pontosan melyik fajtát is tartalmazza.

Al pomodoro

Fotó: Getty Images

Penne, fussili, spagetti, rigatoni, pappardelle… a dallamos elnevezésű tésztafélék neveit már jól ismerjük a szupermarketek száraztésztarészlegéről, de mi a helyzet a szószokkal? Oké, a bolognese-ről tudjuk, hogy az a bolognai, és vélhetően a carbonarát és a pestót sem kell senkinek kell bemutatni. (Carbonara alatt pedig még csak véletlenül se a tejszínes-sajtos-sonkás verziót várjuk, hiszen az eredeti egy tojásközpontú étel, ami pirított szalonnával, pecorino/parmezán sajttal és borssal készül.) Na, de mi az az al pomodoro, ami annyiszor olvasható az étlapokon? Ez az egyszerű, de nagyszerű paradicsomszósz, amely az olasz konyha alapja.

Kiemelt kép: Getty Images