Itt a válságálló hazai szuperfood, amihez akár ingyen is hozzájuthatsz

Ha ősz, akkor gomba! Ezért indult idén ősszel gombafogyasztást népszerűsítő kampány.

Az októberben futó akcióval arra buzdítanak, hogy mindenki kóstoljon meg minél többféle ehető gombát, a kihívást pedig infografikákkal, felhasználási és feldolgozási tippekkel, receptgyűjteménnyel, gomba témájú piaci nappal, a Fenntartható Vendéglátóhelyek isteni gombás fogásaival és a kampány arcaként közreműködő Mautner Zsófi receptjeivel segítik. 

Miért épp a gomba? 

Gombafogyasztásával a hazai lakosság nem büszkélkedhet; a KSH 2020-as adatai alapján a magyarok mindössze 1 kg gombát esznek évente. Ezzel a számmal jócskán elmaradunk a 4-5 kg-os európai átlagtól, pedig egy nagyon értékes, sokszínű és fenntartható alapanyagról van szó. A nagygombák között körülbelül 2000 ehető gombafajt tartanak számon, melynek csupán a töredéke jelenik meg az étrendünkben. Pedig itthon is széles a paletta; a boltok polcain egész évben megtalálható termesztett fajták mellett az erdők-mezők is rengeteg különböző ízű-színű gombát kínálnak egy-egy szezonban, és

országszerte számos ponton (például nagyobb piacokon, vásárcsarnokokban) van lehetőség bevizsgáltatni ezeket – utóbbi elengedhetetlen feltétele a biztonságos gombagyűjtésnek!

Nemcsak küllemében, de beltartalmi értékeiben is igen sokszínű konyhai alapanyaghoz juthatunk így; magas az antioxidáns tartalma, számos vitamint tartalmaz és teljes értékű fehérjében is gazdag a gomba, tehát egy igazi hazai superfoodról beszélhetünk.

A gombának tehát számos pozitív tulajdonsága van, emellett fenntarthatóan termeszthető és felhasználható alapanyagról van szó. Alacsony vízlábnyomú, vegyszermentesen, és akár vertikálisan termeszthető, vagy a természetben is gyűjthető élelem, amit hulladékmentesen használhatunk fel, hiszen a legtöbb faj esetében nem szükséges hámozni a kalapot, és a tönk is sokféle étel alapanyaga lehet. „A gomba egy igen megosztó élelmiszer, sok negatív asszociáció társul hozzá itthon, amellyel mi is gyakran találkozunk. Laskagombatermesztőként és a gombák szerelmeseiként ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lakosság jobban megismerje ezt a rendkívül értékes alapanyagot és bátran merjék használni. Ezért is örültünk nagyon a Felelős Gasztrohős Alapítvány ötletének és csatlakoztunk hozzá támogatóként, valamint vontuk be a friss zöldség-gyümölcs értékláncok fenntarthatóságát vizsgáló CO-Fresh projektbe is a kampányt” – mondta hozzá Somosné Nagy Adrienn, a Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője.

Kampány a gombaért

A Terítéken: a gomba! névre keresztelt, egész októberben futó kampány során az érdeklődők izgalmas információkkal, felhasználási tippekkel, receptvideókkal és gasztrobloggerek, séfek receptjeiből összeállított gyűjteménnyel is találkozhatnak a Gasztrohősök közösségi oldalain. Természetesen a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermek sem maradnak ki a gombázásból; a hónap során a Czakó Kertben, a Csillaghegyi Megállóban, a Jardinetteben, a debreceni Kis Padlizsánban, a La Mimosa-ban, a kéthelyi Lokal47-ben, a váci Lujza és Korianderben, a pécsi Nana Bistro-ban, a zebegényi Natura Hillben, a szintén pécsi Reggeliben, a nagykanizsai Szőlőskert Vendéglőben, a The Planteenben és a miskolci Végállomásban is erdei vagy termesztett gombából készült fogásokat kóstolhatnak majd a vendégek. Október 9-én pedig a gombák lesznek a főszereplők  a Czakó piaczon is, ahol gombakiállítással, kóstolóval és játékokkal várják az érdeklődőket. 

További információért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Facebook, Instagram és Tiktok oldalát! 

Kiemelt kép: Getty Images