Erdei „gombavadászat” a Nők Lapja 2021/4. számának riportjában.

Ebédelek. Mihelyt a nyelvemen érzem a rizikeleves üde ízét, bevillannak a dencsházai képek. Ahogy a Banyaerdő társadalmi vállalkozás „boszorkáival”, Tündével, Marikával, Mónival és Krisztával járjuk az erdőt. Látom magam előtt a lila pereszkével és sötét trombitagombával teli kosarakat, a tuskó-, galamb-, fafül- és még ki tudja, hány gombafajta tarka keveredését. Mert akit egyszer a gombák megbabonáztak, egész életében a rabjuk marad!

Dencsháza. Ötszázhatvan fős falu Baranya megyében, a szigetvári járásban. Hétfő délelőtt van, mindenki a dolga után jár, az utcák kihaltak. Az Erdei Gomba és Növény Feldolgozó Üzemet keressük. Hogy is mondták a telefonban? A régi iskola épületében találjuk. Szemben egy felújított, hófehér ház zöld kapuval: ez lehet az!
– Hát idetaláltak? – szalad elénk a kezét összecsapva Vető Tünde, az üzem vezetője. – Akár indulhatunk is gombászni, vagy előbb megebédelnének?
A gombászást választjuk, jólesik a mozgás a többórányi autózás után. De a közeli gyertyánerdőig még kocsival érdemes menni. Három asszony ül be mögénk, a negyedik, Hollósi Kati nem érzi jól magát, hazament, mondják.
– Csak nem mérges gombát evett? – kérdezem gyanakvón.

– Dehogy! – neveti el magát az örökké derűs Tünde. – Az itt nem fordulhat elő.
– Kivéve, ha egyik reggel én nem jövök be – kuncog rangidős szomszédja, a bogárszemű Pappné Borbély Marika. – Gyerekkorom óta szedjük a gombát, és én minden ehető fajtát, ami nem árusítható (több száz ehető van, de csak nyolcvanegy fajta árusítható), hazaviszek, és elkészítem vacsorára. Eddig még nem történt semmi bajunk.
– Na, ha ezt Kriszta hallaná! – hahotáznak most már mindhárman. Mint kiderül, Nagy Kriszta, a főnökasszonyuk, a vállalkozás egyik alapítója okleveles gombavizsgáló. Minden egyes gombát, amit az asszonyok begyűjtenek, alaposan ellenőriz. Hetente egyszer jön, holnap érkezik Budapestről, már alig várják. Addig is teszik a dolgukat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen egy „gombavadászat” az erdőben?
Mire kell figyelni gombászás közben?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .