Erdei „gombavadászat” a Nők Lapja 2021/4. számának riportjában.

Ebédelek. Mihelyt a nyelvemen érzem a rizikeleves üde ízét, bevillannak a dencsházai képek. Ahogy a Banyaerdő társadalmi vállalkozás „boszorkáival”, Tündével, Marikával, Mónival és Krisztával járjuk az erdőt. Látom magam előtt a lila pereszkével és sötét trombitagombával teli kosarakat, a tuskó-, galamb-, fafül- és még ki tudja, hány gombafajta tarka keveredését. Mert akit egyszer a gombák megbabonáztak, egész életében a rabjuk marad!

Dencsháza. Ötszázhatvan fős falu Baranya megyében, a szigetvári járásban. Hétfő délelőtt van, mindenki a dolga után jár, az utcák kihaltak. Az Erdei Gomba és Növény Feldolgozó Üzemet keressük. Hogy is mondták a telefonban? A régi iskola épületében találjuk. Szemben egy felújított, hófehér ház zöld kapuval: ez lehet az!
– Hát idetaláltak? – szalad elénk a kezét összecsapva Vető Tünde, az üzem vezetője. – Akár indulhatunk is gombászni, vagy előbb megebédelnének?
A gombászást választjuk, jólesik a mozgás a többórányi autózás után. De a közeli gyertyánerdőig még kocsival érdemes menni. Három asszony ül be mögénk, a negyedik, Hollósi Kati nem érzi jól magát, hazament, mondják.
– Csak nem mérges gombát evett? – kérdezem gyanakvón.

– Dehogy! – neveti el magát az örökké derűs Tünde. – Az itt nem fordulhat elő.
– Kivéve, ha egyik reggel én nem jövök be – kuncog rangidős szomszédja, a bogárszemű Pappné Borbély Marika. – Gyerekkorom óta szedjük a gombát, és én minden ehető fajtát, ami nem árusítható (több száz ehető van, de csak nyolcvanegy fajta árusítható), hazaviszek, és elkészítem vacsorára. Eddig még nem történt semmi bajunk.
– Na, ha ezt Kriszta hallaná! – hahotáznak most már mindhárman. Mint kiderül, Nagy Kriszta, a főnökasszonyuk, a vállalkozás egyik alapítója okleveles gombavizsgáló. Minden egyes gombát, amit az asszonyok begyűjtenek, alaposan ellenőriz. Hetente egyszer jön, holnap érkezik Budapestről, már alig várják. Addig is teszik a dolgukat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen egy „gombavadászat” az erdőben?
Mire kell figyelni gombászás közben?
Próbáld ki most kedvezményesen!