Inspiráló nők: Mautner Zsófia gasztroblogger

Inspiráló nők: Mautner Zsófia gasztroblogger

A diplomatából lett gasztroblogger a Nők Lapja 2020/24. lapszámában mesél legfrissebb projektjéről, a Karantén szakácskönyvről.

Mautner Zsófit talán nem kell bemutatni, a diplomatából lett gasztroblogger az ország kedvence. Kirobbanó energiája a karantén időszaka alatt sem hagyta cserben: Hitka Viktória grafikus közreműködésével, ötletgazdaként megalkotta a Karantén Kantin című online szakácskönyvet, amelynek bevételeiből egészségügyi dolgozókat és egy sor kisvállalkozást támogattak.

Az életre vagyunk kódolva

Receptjeit és kísérletező kedvét sokan ismerik, de azt talán kevesebben tudják Mautner Zsófiról, hogy aktív adományozó, sok jó ügyet támogat. A gasztroblogger-szakácskönyvszerző a kijárási korlátozások idején sem tétlenkedett, példa nélküli a projekt, amit társaival tető alá hozott. De honnan jött a Karantén Kantin ötlete, amelynek bevételeiből csaknem háromezer ételcsomagot szállítottak ki?
– Az az életfilozófiám, hogy aki nincs olyan szerencsés helyzetben, mint mi, akkor azt segítsük. Ez természetesen nem csak anyagi segítség lehet, sokszor az odafigyelés, egy mosoly is sokra képes, ha emberszámba vesszük a másikat. A karantén első két hetében aktívan zakatolt az agyam, hogy mit csináljak. Hogy ne tehetetlenül üljek, és csak olvasgassak! Mivel szeretek projekteken agyalni, elkezdtem jegyzetelni, kiknek kellene segíteni ebben a helyzetben, és hogy a saját közegemben kit, illetve mekkora erőt tudnék mozgósítani. Így született a képernyős séfek összefogására épülő szakácskönyv ötlete.

Húsz sztárséf, egy cél

– A hívószó az volt, hogy az egészségügyi dolgozóknak tudjunk gesztusértékű csomagokat küldeni. Hiszen ők álltak leginkább a figyelem középpontjában, és nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségüket is folyamatosan kockára tették. De közben azt is láttam, hogy a saját közegemben, a gasztronómiában mennyi kis családi vállalkozás, étterem zár be egyik napról a másikra. Ezek nemcsak munkahelyek, ezek évtizedes álmok – rossz volt nézni, ahogy összedőlnek, így ez nagyon motivált. Az is egyértelmű volt számomra, hogy azoknak is segíteni kellene, akik nem jutnak hozzá még az alapélelmiszerekhez sem. Amikor ezeket felvázoltam, össze is állt a projekt, ez lett a három pillér. Kórházakba küldtük a csomagokat, amiket a szakácskönyvből befolyt összegből vásároltunk, meg a bajba jutott kisvállalkozóktól – így őket is segíthettük. És azért a Budapest Bike Maffiát (civil jótékonysági szervezet, amely a hajléktalan embereket, rászoruló családokat, szociális intézményeket segíti – a szerk.), kértük fel partnernek, mert egyrészt tízéves tapasztalatuk van ebben, másrészt pedig általuk a tényleg leginkább rászorultak is segítséghez juthattak. Végül tizenegy millió forintot gyűjtöttünk össze az online szakácskönyvvel. Fördős Zétől Gáspár Beán és Wossala Rozinán keresztül Steiner Kristófig tizenkilenc ismert arc egyezett bele gyakorlatilag azonnal, hogy két kedves receptjüket az ügy számára adományozzák, így Zsófival együtt húszan adtak két-két karanténkompatibilis receptet a kiadványba. A projekt egy szerda este indult, és szinte azonnal elkezdtek özönleni az adományok, így talán nem is kérdés, hogy az örökké pörgő Zsófi már a folytatáson gondolkodik.

Hogyan tovább?

– Már most rengeteg ötletem van a folytatásra! Hiszen ha ilyen relatíve gyors munkával ilyen erőket tudtunk megmozgatni, akkor ezt az összefogást nagyon jó lenne máskor is használni. Nemcsak egy nemes célt támogatott, hanem az emberekbe vetett hite is megszilárdult az embert próbáló időszakban, és nem csak a könyvből befolyt pénzösszeg nagysága miatt. – Azt gondoltam még egy hete is, hogy a bezártság annyira negatív hatást gyakorolt az emberekre, biztos mindenki bizalmatlanná vált. Arra számítottam, hogy ez hosszú távon így marad. Ehhez képest bebizonyosodott számomra, hogy az embereket mennyire a szabadság és az életigenlés mozgatja! Elképesztő felszabadultságot érzek az utcákon, ezen is nagyon meglepődtem. Az életre vagyunk kódolva, és ez most bebizonyosodott.

Nyitókép: Csibi Szilvia