9 alapanyag, aminek nincs szavatossági ideje – Receptekkel

Vannak olyan alapanyagok, amiket megfelelő tárolás mellet akár évekig is megőrizhettek – ezeket gyűjtöttük össze, receptekkel együtt.

Méz

méz-pinterest

Sokan azt hiszik, a méz megkristályosodása a romlás jele, de ez nem igaz, elég csak egy tál meleg vízbe állítani az üveget, és ismét folyósra olvad. Arról nem beszélve, hogy a méz, cukortartalmának köszönhetően jó tartósítószer is, így például szörpök elkészítéséhez sokkal jobb, mint bármilyen mesterséges hozzávaló.

Rizs

Bizonyos rizsfajták, egész pontosan a fehér, a basmati, a jázmin, az arborio és a vadrizs – amihez egy finom receptet is ajánlunk ­– hosszan elállnak, mindegy, milyen körülmények között tároljátok őket, ugyanis viszonylag alacsony az olajtartalmuk.

Ecet

ecet

Kár lenne amiatt aggódni, hogy az ecet esetleg kárba vész, ha sokáig nem használjátok, ugyanis nincs szavatossági ideje – még ha az üvegen fel is van tüntetve. Tehát, ha salátát készítenétek, akkor nyugodtan öntözzétek meg vele – a Nők Lapja Konyha aktuális számában azt is elolvashatjátok, mire jók a különböző ecetek –, de ha takarítószert kevernétek belőle, azt is megtehetitek.

só

Asztali só, kóser só, tengeri só? Mindegy, melyikről beszélünk, kedvenc ételízesítőnk sosem romlik meg. Ennek örömére hoztunk is egy finom, őszi receptet, amiben kiemelkedő szerep jut neki.

Kukoricakeményítő

keményítő

A hideg, száraz helyen, légmentesen tárolt kukoricakeményítő nagyon sokáig eláll, ami jó hír, ha például házi csokoládét készítenétek, ennek ugyanis egyik fontos összetevőjét képezi. ;)

Cukor

Nem az a kihívás, hogy a cukrot frissen tartsátok, hiszen nincs szavatossági ideje, sokkal inkább az a nehéz, hogy ne kerüljön bele nedvesség, és ne csomósodjon össze. Ha sikerül, akkor ilyen mutatós konyhai kiegészítő is lehet belőle!

Alkohol

A bárszekrények tartalmát sem kell félteni, az italok értéke csak nő azzal, ha sokáig tároljátok őket. Talán a likőrök picit veszíthetnek az aromájukból, de általában ez alig észrevehető változás. Mindenesetre, ha rumos süteményt akartok készíteni, mi nem akadályozunk meg benne. :-)

Száraz bab

bab

Minél idősebb egy bab, annál tovább kell főzni, hogy megpuhuljon, de az is igaz, hogy a hüvelyes a tápértékét még évek alatt sem veszíti el, így különösen szűkös idők esetén, jó szolgálatot tehet.

Instant kávé

kave

Légmentesen lezárva, lefagyasztva, akár évtizedekig is eláll, de nem ez az egyetlen pozitívuma. Például jeges kávé is készíthető belőle.

Szöveg: D.A.

Forrás: huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock