hidegen préselt levek vitamin

Hidegen préselt levek: valódi vitaminbomba vagy túlértékelt egészségtrend?

A hidegen préselt levek az utóbbi években az egészségtudatos életmód egyik legnépszerűbb italává váltak. Sokan úgy tartják, hogy nemcsak frissebbek, de táplálóbbak is, mint a hagyományos módon készült gyümölcslevek. De mitől olyan különleges a hidegen préselés? És valóban ennyire egészséges?
  • A hidegen préselt levek hőkezelés nélkül készülnek, így kevesebb tápanyag vész el belőlük, mint a hagyományos, centrifugás eljárással készült italokból.
  • Bár a tápanyagtartalmuk kedvezőbb, ezek a levek nem tartalmaznak rostot.
  • Betegségek utáni regenerálódás, vashiány vagy gyulladásos állapotok esetén hasznos kiegészítő lehet, de krónikus betegeknek érdemes szakemberrel konzultálni.

Az elmúlt évtizedekben igazi egészségtrenddé nőtte ki magát a juice készítés. A méregtelenítő levektől az immunerősítő shotokon át a frissen facsart zöldséglékig már mindenki találkozott valamelyikkel, ám a legnagyobb figyelemet mostanában a cold-pressed juice-ok, vagyis hidegen préselt levek kapják. Valóságos kultusz övezi, és sokan állítják, hogy ezek a legegészségesebbek. De vajon tényleg így van? Mit tud pontosan a hidegen préselt lé? És valóban jobb, mint a hagyományos?

Ahogy a neve is sugallja a hidegen préselt levek különlegessége, hogy nincsenek hőkezelve. Hidraulikus préssel készülnek, amely gyümölcsökből és zöldségekből nyeri ki a levet anélkül, hogy jelentős hőt termelne, ráadásul csökkenti az oxidációt.

Ezzel a módszerrel jóval több tápanyag marad a levekben, mint a hagyományos juice-készítési technikákkal.

Ezekhez jellemzően centrifugás gépeket használnak, amelyek nagy sebességgel forognak. Ez hőt termel, több oxigénnel érintkezik, miközben csökken a tápanyagtartalom.

Egészségesebb is?

A válasz nem fekete-fehér. A hidegen préselt lé tápanyagtartalom szempontjából előnyösebb, ez azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy egészségesebb is. Bármilyen gyümölcsléről van szó, fontos, hogy a benne lévő cukor természetes legyen, nem pedig hozzáadott. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hidegen préselt levek nem tartalmaznak rostot, ami azonban elengedhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

hidegen préselt levek vitamin

A hidegen préselt levek speciális hidraulikus préseléssel készülnek, amely alacsony nyomáson, hőtermelés nélkül sajtolja ki a gyümölcsök és zöldségek levét. (Fotó: Getty Images)

Milyen pozitív hatásai vannak?

Amennyiben mértékkel fogyasztjuk, a hidegen préselt levek hatékonyan járulhatnak hozzá a napi vitamin- és ásványianyag-bevitelhez. Magas antioxidáns-tartalmuk révén támogathatják az immunrendszert, segíthetnek a sejtek védelmében, és bizonyos összetevők – például a répa béta-karotinja vagy a citrusfélék C-vitaminja – akár a bőrre, a szemre vagy az erekre is jótékonyan hatnak. Emellett gyors, frissítő módja lehet a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak azoknak, akik nehezebben viszik be őket szilárd formában.

Kapcsolódó: Tízből kilenc magyar nem eszik elég zöldséget, gyümölcsöt

Kiknek ajánlott, és kiknek nem?

Nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen betegség esetén a gyümölcslevek csak kiegészítő szerepet tölthetnek be, és nem helyettesítik az orvosi kezelést vagy a gyógyszereket. Ha valaki krónikus betegséggel él, érdemes előzetesen dietetikussal vagy orvossal konzultálni.

Pozitív hatással lehet:

  • Azoknak, akik aktív életet élnek, és gyorsan szeretnék pótolni a vitaminokat.
  • Akik nem esznek elég zöldséget, gyümölcsöt, és szeretnék fokozni az antioxidáns-bevitelüket.
  • Stresszes időszakban, betegségek után, vagy hidegebb hónapokban immunerősítés céljából.
  • Akik szeretnék színesebbé tenni az étrendjüket, és új ízeket kipróbálni.

Bizonyos betegségek esetén is hasznos kiegészítés:

  • Legyengült immunrendszer esetén (például megfázás, fertőzések után) a magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmú levek támogathatják a szervezet regenerálódását.
  • Vashiányos állapotban a céklás, spenótos vagy citrusos juice-ok segíthetnek a vas felszívódásában (különösen C-vitaminnal együtt fogyasztva).
  • Krónikus gyulladásokkal élőknek (pl. ízületi gyulladás) a kurkumát, gyömbért vagy céklát tartalmazó levek természetes gyulladáscsökkentő vegyületeket kínálhatnak.
  • Szív- és érrendszeri problémák esetén a zöldleveles zöldségekben és bogyós gyümölcsökben gazdag levek támogathatják a keringést, és segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt.

Milyen alapanyagokból a legjobb?

Érdemes minél színesebb zöldségeket és gyümölcsöket választani, ugyanis ezek rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst biztosítanak.

  • Sötétzöld leveles zöldségek – például spenót és kelkáposzta, tele vannak C- és K-vitaminnal.
  • Répa és cékla – kiváló béta-karotin- és antioxidánsforrások.
  • Alma és citrom – nemcsak ízesítenek, hanem plusz tápanyaggal is gazdagítják a juice-t.

Kapcsolódó: 3 egészséges tavaszi smoothie, ami kirobbanó formába hoz a reggeleken!

Kiemelt kép: Getty Images