- A hidegen préselt levek hőkezelés nélkül készülnek, így kevesebb tápanyag vész el belőlük, mint a hagyományos, centrifugás eljárással készült italokból.
- Bár a tápanyagtartalmuk kedvezőbb, ezek a levek nem tartalmaznak rostot.
- Betegségek utáni regenerálódás, vashiány vagy gyulladásos állapotok esetén hasznos kiegészítő lehet, de krónikus betegeknek érdemes szakemberrel konzultálni.
Az elmúlt évtizedekben igazi egészségtrenddé nőtte ki magát a juice készítés. A méregtelenítő levektől az immunerősítő shotokon át a frissen facsart zöldséglékig már mindenki találkozott valamelyikkel, ám a legnagyobb figyelemet mostanában a cold-pressed juice-ok, vagyis hidegen préselt levek kapják. Valóságos kultusz övezi, és sokan állítják, hogy ezek a legegészségesebbek. De vajon tényleg így van? Mit tud pontosan a hidegen préselt lé? És valóban jobb, mint a hagyományos?
Ahogy a neve is sugallja a hidegen préselt levek különlegessége, hogy nincsenek hőkezelve. Hidraulikus préssel készülnek, amely gyümölcsökből és zöldségekből nyeri ki a levet anélkül, hogy jelentős hőt termelne, ráadásul csökkenti az oxidációt.
Ezzel a módszerrel jóval több tápanyag marad a levekben, mint a hagyományos juice-készítési technikákkal.
Ezekhez jellemzően centrifugás gépeket használnak, amelyek nagy sebességgel forognak. Ez hőt termel, több oxigénnel érintkezik, miközben csökken a tápanyagtartalom.
Egészségesebb is?
A válasz nem fekete-fehér. A hidegen préselt lé tápanyagtartalom szempontjából előnyösebb, ez azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy egészségesebb is. Bármilyen gyümölcsléről van szó, fontos, hogy a benne lévő cukor természetes legyen, nem pedig hozzáadott. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hidegen préselt levek nem tartalmaznak rostot, ami azonban elengedhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

A hidegen préselt levek speciális hidraulikus préseléssel készülnek, amely alacsony nyomáson, hőtermelés nélkül sajtolja ki a gyümölcsök és zöldségek levét. (Fotó: Getty Images)
Milyen pozitív hatásai vannak?
Amennyiben mértékkel fogyasztjuk, a hidegen préselt levek hatékonyan járulhatnak hozzá a napi vitamin- és ásványianyag-bevitelhez. Magas antioxidáns-tartalmuk révén támogathatják az immunrendszert, segíthetnek a sejtek védelmében, és bizonyos összetevők – például a répa béta-karotinja vagy a citrusfélék C-vitaminja – akár a bőrre, a szemre vagy az erekre is jótékonyan hatnak. Emellett gyors, frissítő módja lehet a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak azoknak, akik nehezebben viszik be őket szilárd formában.
Kapcsolódó: Tízből kilenc magyar nem eszik elég zöldséget, gyümölcsöt
Kiknek ajánlott, és kiknek nem?
Nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen betegség esetén a gyümölcslevek csak kiegészítő szerepet tölthetnek be, és nem helyettesítik az orvosi kezelést vagy a gyógyszereket. Ha valaki krónikus betegséggel él, érdemes előzetesen dietetikussal vagy orvossal konzultálni.
Pozitív hatással lehet:
- Azoknak, akik aktív életet élnek, és gyorsan szeretnék pótolni a vitaminokat.
- Akik nem esznek elég zöldséget, gyümölcsöt, és szeretnék fokozni az antioxidáns-bevitelüket.
- Stresszes időszakban, betegségek után, vagy hidegebb hónapokban immunerősítés céljából.
- Akik szeretnék színesebbé tenni az étrendjüket, és új ízeket kipróbálni.
Bizonyos betegségek esetén is hasznos kiegészítés:
- Legyengült immunrendszer esetén (például megfázás, fertőzések után) a magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmú levek támogathatják a szervezet regenerálódását.
- Vashiányos állapotban a céklás, spenótos vagy citrusos juice-ok segíthetnek a vas felszívódásában (különösen C-vitaminnal együtt fogyasztva).
- Krónikus gyulladásokkal élőknek (pl. ízületi gyulladás) a kurkumát, gyömbért vagy céklát tartalmazó levek természetes gyulladáscsökkentő vegyületeket kínálhatnak.
- Szív- és érrendszeri problémák esetén a zöldleveles zöldségekben és bogyós gyümölcsökben gazdag levek támogathatják a keringést, és segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt.
Milyen alapanyagokból a legjobb?
Érdemes minél színesebb zöldségeket és gyümölcsöket választani, ugyanis ezek rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst biztosítanak.
- Sötétzöld leveles zöldségek – például spenót és kelkáposzta, tele vannak C- és K-vitaminnal.
- Répa és cékla – kiváló béta-karotin- és antioxidánsforrások.
- Alma és citrom – nemcsak ízesítenek, hanem plusz tápanyaggal is gazdagítják a juice-t.
Kapcsolódó: 3 egészséges tavaszi smoothie, ami kirobbanó formába hoz a reggeleken!
Kiemelt kép: Getty Images