barna rizs arzén

Arzén a barna rizsben: a kutatók mégsem ajánlják, hogy iktassuk ki az étrendünkből

A barna rizsben több arzén található, mint a fehérben, de ez nem jelenti azt, hogy az ételt száműznünk kellene az étrendünkből.

Egy friss amerikai tanulmány szerint a barna rizs több arzént tartalmaz, mint a fehér változat. Az arzén pedig jól ismert méreganyag. A kutatók mégsem azt ajánlják, hogy soha többé ne együnk barna rizst, épp ellenkezőleg, csak tartsunk mértéket.

Arzén sajnos természetes módon megtalálható a talajban és a vízben, így számos élelmiszerben, köztük a tenger gyümölcseiben és a rizsben is.

Az új tanulmány viszont nagyon világossá teszi, hogy hacsak nem eszünk minden nap kilószámra barna rizst, akkor a benne található arzén mennyisége messze alatta marad a kockázatos szintnek. Tehát nem az a kérdés, jut-e arzén a testünkbe (mert jut), hanem hogy mennyi és milyen rendszerességgel. A barna rizs pedig a többi teljes kiőrlésű gabonához hasonlóan továbbra is az egészséges táplálkozás fontos része.

Arzén nem csak a barna rizsben van

A mai mezőgazdaság, a tömegtermelés a növények és az állatok esetében is kockázatosabb, sok cég használ káros anyagokat, növényvédő szereket, tartósítószereket, antibiotikumokat, vagy termeszt olyan földön, amelyben megtalálhatók méreganyagok, akár nehézfémek is.

Minden, ami a tengerből, óceánból származik, szinte garantáltan ebbe a csapatba tartozik, ahogy a rizs is.

A fehér változatban is található arzén, csak kisebb mennyiségben. Ennek ellenére az egészségügyi kockázatok nem abból erednek, hogy kis mennyiségben mi van az ételünkben, hanem a mindennapi döntéseinkből.

maradek-rizs-veszelyes

A barna rizsben több arzén található, mint a fehérben, de ettől még fogyaszthatjuk (Fotó: Getty Images)

Szükség van a minőségi gabona fogyasztására

A barna rizst azért nem érdemes kizárnunk az étrendünkből, mert nagyon értékes gabona, ami hozzájárul az egészséges működésünkhöz. A kutatások szerint a legtöbb egészségügyi problémát az okozza, hogy még mindig túl kevesen esznek egészséges ételeket, ám túl sokan dohányoznak, isznak alkoholt, esznek túl sok sót vagy édességet, mozognak túl keveset.

Ahhoz, hogy a népesség kevésbé legyen beteges, több gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztására lenne szükség, ez lehet rizs, zab, quinoa, árpa és teljes kiőrlésű búza vagy rozs is.

Ezek rendszeres, de nem túlzásba vitt fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ha nagyon aggódunk az arzén miatt, kizárhatjuk az étrendünkből a tenger gyümölcseit és a rizst, de akkor utóbbit pótoljuk más egészséges gabonával.

Kapcsolódó: ismerd meg a magyar rizstermesztőket!

Kiemelt kép: Getty Images